Snittlön Slaktare och styckare m.fl. i Lund
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Lund
Lund ligger i sydvästra Skåne och här bor ca 92 000 invånare. Orten är gammal och grundades redan på 900-talet. Dessförinnan fanns en bosättning ca en halvmil därifrån vid Uppåkra, där utgrävningar visat att människor bott och verkat, från minst 400-talet. Uppåkra var den tidens centrum, men efter den strategiska flytten blev det som idag är Lund, områdets nya centrum. Att välja just den platsen var gynnsamt då det fanns möjlighet till kontakter åt flera olika håll, och det ses som en del i att bygga ett danskt kungadöme. På den här tiden tillhörde Skåne Danmark.
Centrum och shopping
Stadskärnan består av både medeltida byggnader som bevarats samt av mer modern arkitektur. I centrum finns olika torg och vill man shoppa så är det Mårtenstorget som bedriver torghandel. Önskar man besöka ett modernt köpcentrum är det Nova Lund som gäller. Annars finns flera köpcentrum utanför kommunen också.
Utbildning och arbete
Lunds Universitet är det nästa äldsta i Sverige och grundades år 1660. Här utbildar sig ca 40 000 studenter per år och därför är universitetet också en stor arbetsplats med över 7000 anställda. Forskning och entreprenörskap är viktiga delar av Lunds näringsliv, där man samverkar med flera internationella företag. Här finns något så unikt som en forskningsby: Ideon, där ca 900 företag etablerats. Fokus är till större delen på IT och miljöteknikforskning, mycket i samarbete med universitetet.
Information om yrket
Slaktare och styckare kan antingen driva mindre slakterier på till exempel gårdar, eller arbeta på större slakterier. På de mindre gårdsslakterierna förekommer i regel slakt och styckning av både vilda och tama djur.
Arbetsuppgifter
Slaktarens uppgift är att avliva och avbloda djuret innan det ska styckas. Djuret ska också flås. Styckaren delar sedan djurkroppen i mindre bitar som sedan packas in och skickas vidare. Styckaren kan antingen grovstycka djuret och bara dela köttet i större bitar, eller finstycka och märka upp varje köttbit för sig.
Arbetsmiljö
I arbetsmiljön förekommer en del blod, djurkroppar och det är ofta kallt för att köttet ska behålla sin fräschet och för att det ska vara dugligt för konsumenten. Det förekommer höga ljud, och tunga lyft. Kranar, liftar och andra lyfthjälpmedel underlättar dock. På större slakterier förekommer också bensågar och maskiner som underlättar styckning och slakt. Hygienkraven är strikta både på stora och små slakterier.