Snittlön Brandmän i Motala
- Män 2023: 36600/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 36500/mån
Motala
Motala är Östergötlands tredje största stad. Motala ligger vackert beläget längs Vätterns kust och Göta Kanal rinner genom staden. Sjön Boren ligger också nära staden och det är ett flertal vandringsleder för den som gillar att vara ute i naturen. Kommunen har över 43 000 invånare med en jämn fördelning av män och kvinnor. Inne i centrum är det mycket liv i form av shopping, caféer och restauranger. Det är ett brett utbud av butiker från kedjor till lokala butiker som du inte hittar någon annanstans. Runt omkring staden finns det gott om gårdar och gårdsbutiker.
Näringslivet i Motala
Motala är en stad som växer tack vare sitt läge med ett pendlingsavstånd till Örebro, Linköping, Norrköping och Jönköping. Det finns en varierad arbetsmarknad med både små och stora företag. De vanligaste branscherna är vård, utbildning och tillverkningsindustri. Eftersom staden växer så är det ett flertal byggprojekt och många möjligheter för utveckling. Det finns även möjlighet att få stöd för att starta ett eget företag då kommunen vill främja nya och framgångsrika företag.
En fritid för alla
I Motala finns det många möjligheter till ett aktiv liv. Naturen finns nära, sjöarna erbjuder fiske och båtliv, det finns flera idrottshallar och föreningar. För den mer kulturella finns det bland annat museer och kulturskola.
Information om yrket
Brandmän jobbar i kommuner och landsting och jobbar med att släcka bränder. Det är inte bara män som kan jobba som brandmän utan det finns även många kvinnor som jobbar som det. Brandmän jobbar på uppdrag av SOS alarm och finns tillgängliga dygnet runt alla årets dagar.
Arbetsuppgifter
Brandmän jobbar med att släcka bränder. Brandmän släcker alla slags bränder, allt från husbränder till skogs och bilbränder. Men brandmän jobbar inte bara med att släcka bränder, de åker till bilolyckor och ibland är de först på plats hos väldigt svårt sjuka eller skadade människor när ambulansen inte hinner fram i tid.
Arbetsmiljö
Även fast brandmän jobbar med att släcka bränder så tillbringar de oftast mestadels av tiden på brandstationen. Brandmän tillbringar största delen på brandstationen eftersom det inte alltid kommer in larm från SOS. Brandstationen, olycksplatser och bränder är alltså en brandmans arbetsmiljö. Att ha bränder som arbetsmiljö är inte alls bra för hälsan men brandmän är väldigt viktiga i samhället.