Om din arbetsgivare säger att du inte kan få semester eller att det blir mycket mindre än vanligt i år kan du bli minst sagt snopen. Semester är väl ändå en rättighet som skyddas av svensk lag? Vad gäller egentligen vid nekad semester, det ska vi ta en titt på här!
Din arbetsgivare kan säga nej till semester
Det finns en huvudregel för semester som regleras i vår lag. Den går ut på att du som arbetstagare har rätt till fyra sammanhängande veckor semester. Det här måste din arbetsgivare hålla sig till. Förutsatt att denna regel hålls är det sedan helt i sin ordning att du blir nekad semester av din arbetsgivare.
Om ni inte kommer överens
Om det blir diskussion om din semester är det din arbetsgivare som kommer att fatta det slutgiltiga beslutet. Det kan innebära att du blir nekad semester så som du tänkt dig. När semestern ska gälla måste meddelas minst två månader innan den börjar.
Särskilda regler på din arbetsplats
Om din arbetsplats omfattas av ett kollektivavtal kan det finnas särskilda regler för semester som du måste känna till. De kan ge dig argument som gör att din arbetsgivare inte kan neka dig semester i enlighet med grundreglerna. Det är med andra ord väl värt att ta en titt på detta innan du tar upp ämnet med din chef.
När arbetsgivaren kräver att du tar semester
Det är också viktigt att förstå att din arbetsgivare kan kräva att du tar semester. Detta förutsatt att grundregeln om fyra sammanhängande veckor semester hålls. Det här är ganska vanligt på företag där man till exempel har för vana att stänga hela verksamheten under en viss period på sommaren.
I den här typen av situationer förväntas du ta semester samtidigt och det är inget som du kan börja argumentera om. Men för övrig tid på året kan du förstås diskutera precis hur din ledighet ska se ut.
Vad händer om du måste komma till jobbet mitt i semestern?
Du kan bli nekad semester då den redan är i full sving! Din arbetsgivare har rätt att kalla dig tillbaka till jobbet om verksamheten inte kommer att fungera utan dig på plats. Det här betyder inte att du nu måste ta kostnaderna som uppstår då du får lägga om resor och kanske betala extra avgift för att ändra om biljetter.
Din arbetsgivare måste ersätta de förluster avbruten semester innebär för dig men det är viktigt att förstå att du inte kan avvika och strunta i att komma tillbaka när du blir ombedd att göra så. Du ska givetvis kompenseras med de förlorade arbetsdagarna vid senare tillfälle!
Semester när du slutar på jobbet
Vad som gäller för semester då du slutar på jobbet beror på om du blir uppsagd eller om du säger upp dig. Normalt sett kommer uppsägningstiden inte att börja räknas under en semester. Om du säger upp dig efter att ha avtalat med arbetsgivare om din semester kan du inte ändra på detta.