Lön Stenhuggare m.fl. Norrbottens

Snittlön Stenhuggare m.fl. i Norrbottens

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Norrbottens län

Norrbottens län är Sveriges nordligaste län. Ytan är ca 98.000 kvadratmeter och stora delar är täckta med skog. Norrbottens natur är otroligt vacker och många åker hit för att fjällvandra i de nationalparker som finns. Oavsett vilken årstid man väljer att åka till Norrland kommer man få samma otroliga upplevelse. För alla djur och naturälskare är Norrlands län ett måste att besöka. Här kan du springa på renar och älgar. Man kan också testa att åka hundspann på fjället, vilket är en väldigt rolig upplevelse. Vill man istället se isskulpturer är det även värt att besöka ishotellet i Jukkasjärvi.


Information om yrket

Stenhuggare är ett gammalt hantverksyrke. Främst går arbetet ut på att bryta sten och forma den på olika sätt. Det görs ofta med handverktyg likt de som användes på medeltiden men nuförtiden även med hjälp av ny datorteknik.

Arbetsuppgifter

Inom stenhuggning kan man arbeta med exempelvis gravstenar, skulpturer, dekoration, kantsten, trappor och murar. En stenhuggare kan även ha arbetsuppgifter som stensättare. Yrket kräver praktisk kompetens vilket gör att utbildningen till stor del består av att arbeta med olika material. Att arbeta som stenhuggare är många gånger kreativt och ombytligt.

Arbetsmiljö

Att arbeta som stenhuggare är ett fysiskt arbete som kan innebära många tunga lyft. Verktygen som används är dels handverktyg som mejsel och hammare men även moderna tryckluftsverktyg samt datorteknik och robotar. På vissa arbetsplatser kan stenhuggaren vara med från råmaterialets leverans till att den färdiga produkten monteras, något som är vanligt inom gravstenstillverkning. Inom fasadrenovering krävs skickliga stenhuggare för att välja ut nya stenar i stenbrottet som sedan formas och ersätter de gamla.

Rulla till toppen