Snittlön Barnskötare i Nyköping
- Män 2023: 25100/mån
- Kvinnor 2023: 26000/mån
- Medel 2023: 25900/mån
Nyköping
Nyköping ligger i Södermanland, även kallat Sörmland och är den andra största staden i länet med 56000+ invånare. Här är det nära till havet, skogen och staden.
Som en av Sveriges äldsta städer och gammal fisk- och industristad där fiskarstugorna numera är eftertraktade bostäder, och den anrika NK-villan intill Nyköpingsån, Bryggeriet och Forsen påminner om dessa tider. Här finns det möjligheter för både den hög- och lågutbildade att skaffa sig arbete både inom privat och offentlig sektor. Kommunen och Region Sörmland är de arbetsgivare som anställer flest i staden.
Tack vara goda pendlingsmöjligheter till större städer så som Norrköping och Stockholm och den aktiva kampanjen Bo i Nyköping, har staden under de senaste 15 åren expanderat kraftigt bl.a. med nya stadsdelar som exempelvis Brandholmen.
Nyköpings stadskärna delas upp i väster och öster, med både restauranger, kaféer, butiker, barer och mindre fik. När sommarsäsong råder så ökar efterfrågan av serverings - och barpersonal för att kunna tillgodose det ökade trycket av gäster.
I Nyköping finns även Stockholm Skavsta Airport som trafikerar internationellt.
Stadens vanligaste yrken
De dominerande yrkena i staden är inom hälso- och sjukvård med framförallt undersköterskor och sjuksköterskor.
Utbildning
Nyköping erbjuder utbildning på grundskole- samt gymnasienivå. På Campus Nyköping kan man läsa:
- grundläggande vuxenutbildningar
- grundläggande gymnasial vuxenutbildning
-SFI
I Nyköping kan man även studera på den omtyckta Folkhögskolan.
Information om yrket
Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.
Arbetsmiljö
På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.
Arbetsuppgifter
Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.