Snittlön Industrielektriker i Nyköping
- Män 2023: 37600/mån
- Kvinnor 2023: 33400/mån
- Medel 2023: 36900/mån
Nyköping
Nyköping ligger i Södermanland, även kallat Sörmland och är den andra största staden i länet med 56000+ invånare. Här är det nära till havet, skogen och staden.
Som en av Sveriges äldsta städer och gammal fisk- och industristad där fiskarstugorna numera är eftertraktade bostäder, och den anrika NK-villan intill Nyköpingsån, Bryggeriet och Forsen påminner om dessa tider. Här finns det möjligheter för både den hög- och lågutbildade att skaffa sig arbete både inom privat och offentlig sektor. Kommunen och Region Sörmland är de arbetsgivare som anställer flest i staden.
Tack vara goda pendlingsmöjligheter till större städer så som Norrköping och Stockholm och den aktiva kampanjen Bo i Nyköping, har staden under de senaste 15 åren expanderat kraftigt bl.a. med nya stadsdelar som exempelvis Brandholmen.
Nyköpings stadskärna delas upp i väster och öster, med både restauranger, kaféer, butiker, barer och mindre fik. När sommarsäsong råder så ökar efterfrågan av serverings - och barpersonal för att kunna tillgodose det ökade trycket av gäster.
I Nyköping finns även Stockholm Skavsta Airport som trafikerar internationellt.
Stadens vanligaste yrken
De dominerande yrkena i staden är inom hälso- och sjukvård med framförallt undersköterskor och sjuksköterskor.
Utbildning
Nyköping erbjuder utbildning på grundskole- samt gymnasienivå. På Campus Nyköping kan man läsa:
- grundläggande vuxenutbildningar
- grundläggande gymnasial vuxenutbildning
-SFI
I Nyköping kan man även studera på den omtyckta Folkhögskolan.
Information om yrket
Industrielektriker är ett elektrikeryrke med fokus på industri. Industrielektriker har kunskap om styr- och mekatronik, elektronik och datasystem. Man kan bli elektriker via gymnasieprogrammet el- och energiprogrammet, eller vid yrkeshögskolan. En del av utbildningen består av upplärning på en arbetsplats som lärling. Efter ett fullföljt lärlingskap utfärdas ett intyg. Redan utbildade installationstekniker kan ibland utbilda sig vidare till industrielektriker för att bredda sin kompetens.
Arbetsuppgifter
Industrielektriker monterar, kontrollerar och underhåller elektronik och industriteknik såsom automatikutrustning. Detta gör de under både hög och lågspänning.
Arbetsmiljö
Industrielektrikers arbetsplats kan vara både fast och rörlig då de kan vara inhyrda av ett specifikt industriföretag, eller i ett installationsföretag som hyr ut sina tjänster och elektriker till andra företag. De kan vara anställda vid mindre och större företag som hanterar underhåll, kontroll och montering av automatikutrustning. Automatikutrustning används vid storskalig industriell tillverkning.
Arbetstider
Kan variera kraftigt beroende på företag och anställningsform. Jour och inryckning kan förekomma i tjänsten.