Lön Maskinoperatörer inom ytbehandling, trä Örebro

Snittlön Maskinoperatörer inom ytbehandling, trä i Örebro

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Örebro län

Örebro län bildades 1639 och består av landskapet Närke samt delar av Värmland, Västergötland, Västmanland, Östergötland och Dalarna. Länet består av 12 kommuner och sträcker sig från Bergslagsskogarna i norr ner till slättlandskapet i söder. Residensstad är Örebro som också är den största kommunen i länet med sina drygt 155 000 invånare. Näst största kommun är Karlskoga med drygt 30 000 invånare och minst är Ljusnarsberg med sina 4701 invånare. Totalt i länet bor det drygt 302 000 personer. Största sjöarna i länet är Hjälmaren och Vättern. I länet finns också ett hundratal naturreservat och två nationalparker.


Information om yrket

Maskinoperatörer finns i en mängd olika industrier, och denna typ av maskinoperatör arbetar med ytbehandling/betsning av träytor. Den som vill bli maskinoperatör inom ytbehandling av trä kan söka sig till det industritekniska programmet på gymnasiet, men det går också att studera till maskinoperatör på komvux. Det kan även finnas möjligheter att finna en likvärdig utbildning på yrkeshögskolan.

Arbetsuppgifter

Denna typ av maskinoperatör arbetar med att ytbehandla trä. Detta gör hen huvudsakligen genom att arbeta med och övervaka en eller flera maskiner. Maskinerna kan styras manuellt av operatörerna, eller gå på ett program som övervakas av operatören.

Arbetsmiljö

Maskinoperatörer inom ytbehandling trä arbetar i första hand på en industri. Arbetet är både tekniskt och praktiskt, och miljön kan medföra ett visst buller från maskinerna som används i arbetet. Maskinoperatörens arbete kan utföras både från ett kontrollrum och ute vid maskinerna i industrihallarna.

Arbetstider

Arbetet utförs ofta under dagtid, men det kan variera beroende på arbetsplats och anställning. Skiftarbete är inte helt ovanligt.

Rulla till toppen