Lön Stenhuggare m.fl. Örebro

Snittlön Stenhuggare m.fl. i Örebro

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Örebro län

Örebro län bildades 1639 och består av landskapet Närke samt delar av Värmland, Västergötland, Västmanland, Östergötland och Dalarna. Länet består av 12 kommuner och sträcker sig från Bergslagsskogarna i norr ner till slättlandskapet i söder. Residensstad är Örebro som också är den största kommunen i länet med sina drygt 155 000 invånare. Näst största kommun är Karlskoga med drygt 30 000 invånare och minst är Ljusnarsberg med sina 4701 invånare. Totalt i länet bor det drygt 302 000 personer. Största sjöarna i länet är Hjälmaren och Vättern. I länet finns också ett hundratal naturreservat och två nationalparker.


Information om yrket

Stenhuggare är ett gammalt hantverksyrke. Främst går arbetet ut på att bryta sten och forma den på olika sätt. Det görs ofta med handverktyg likt de som användes på medeltiden men nuförtiden även med hjälp av ny datorteknik.

Arbetsuppgifter

Inom stenhuggning kan man arbeta med exempelvis gravstenar, skulpturer, dekoration, kantsten, trappor och murar. En stenhuggare kan även ha arbetsuppgifter som stensättare. Yrket kräver praktisk kompetens vilket gör att utbildningen till stor del består av att arbeta med olika material. Att arbeta som stenhuggare är många gånger kreativt och ombytligt.

Arbetsmiljö

Att arbeta som stenhuggare är ett fysiskt arbete som kan innebära många tunga lyft. Verktygen som används är dels handverktyg som mejsel och hammare men även moderna tryckluftsverktyg samt datorteknik och robotar. På vissa arbetsplatser kan stenhuggaren vara med från råmaterialets leverans till att den färdiga produkten monteras, något som är vanligt inom gravstenstillverkning. Inom fasadrenovering krävs skickliga stenhuggare för att välja ut nya stenar i stenbrottet som sedan formas och ersätter de gamla.

Rulla till toppen