Lön Undersköterskor, habilitering Örebro

Snittlön Undersköterskor, habilitering i Örebro

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Örebro län

Örebro län bildades 1639 och består av landskapet Närke samt delar av Värmland, Västergötland, Västmanland, Östergötland och Dalarna. Länet består av 12 kommuner och sträcker sig från Bergslagsskogarna i norr ner till slättlandskapet i söder. Residensstad är Örebro som också är den största kommunen i länet med sina drygt 155 000 invånare. Näst största kommun är Karlskoga med drygt 30 000 invånare och minst är Ljusnarsberg med sina 4701 invånare. Totalt i länet bor det drygt 302 000 personer. Största sjöarna i länet är Hjälmaren och Vättern. I länet finns också ett hundratal naturreservat och två nationalparker.


Information om yrket

Undersköterskor inom habiliteringen arbetar med praktisk omvårdnad av och stöd till patienterna. Hos habiliteringen går patienter med någon typ av funktionsnedsättningar. Det kan röra sig om allt från neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD eller autism till rent fysiska funktionsnedsättningar såsom förlamning. I det dagliga arbetet träffar man många patienter, och det är viktigt att man är empatisk och förstående. För att bli undersköterska krävs dessutom att man genomgått vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning på komvux.

Arbetsuppgifter

De arbetsuppgifter en undersköterska kan utföra på habiliteringen är många.
Exempelvis arbetar hen med att hjälpa patienter med att äta, leka eller sköta sin hygien. Man kan också delta då patienter övar upp vardagliga förmågor såsom påklädning, toalettbesök och matlagning. Även en del administrativt arbete ingår.

Arbetsmiljö

Som undersköterska kan man arbeta antingen på en habiliteringsmottagning eller hemma hos patienter. Oavsett vilket är det ett socialt arbete. Man måste kunna samarbeta med andra yrkesgrupper samt ha tålamod med patienterna. Om man arbetar hemma hos patienterna kan nattskift förekomma.

Rulla till toppen