Snittlön Barnskötare i Örnsköldsvik
- Män 2023: 24300/mån
- Kvinnor 2023: 26000/mån
- Medel 2023: 25800/mån
Örnsköldsvik
Örnsköldsvik är en stad i Västernorrlands län i Ångermanlands landskap.
Staden Örnsköldsvik har 33 348 invånare och ligger precis vid Bottenhavet med en egen hamn. Stadens namn förkortas ofta till Ö-vik.
Örnsköldsvik är en skärgårdsstad med många välkända öar i närheten. Det går skärgårdsbåtar till öarna Trysunda, Ulvön och Mjältön.
Till Önsköldsviks hamn kommer både utländska och inhemska fartyg och lastar och lossar.
Runt hamnen finns först och främst järnvägsstation, busstation och en stor hoppbacke för skidor. Fjällräven Center som är en stor evenemangsarena och ishockybana ligger på andra sidan hamnen.
Paradiset, som är ett av Sveriges största äventyrsbad, ligger också i hamnen. Till Paradiset som har Sveriges längsta vattenrutchkana kommer ungefär 500.000 besökare varje år.
Stadskärnan ligger på promenadavstånd. Längs med Storgatan som numera är en gågata ligger en stor del av stadens butiker. Det finns flera butiksgallerior i staden så utbudet är stort.
E4:an går precis vid staden och det finns en flygplats. Näringslivet är livligt för det finns många olika företag i Örnsköldsvik. Många internationella företag finns, förutom kända företag som Hägglund och söner och MoDo.
Det finns flera grundskolor i Örnsköldsvik, gymnasium och en friskola.
Örnsköldsvik har också en egen tidning som heter Örnsköldsviks Allehanda.
Information om yrket
Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.
Arbetsmiljö
På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.
Arbetsuppgifter
Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.