Lön Bangårdspersonal Östergötlands

Snittlön Bangårdspersonal i Östergötlands

  • Män 2022: 34500/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 34500/mån

Östergötlands län

Östergötlands län är beläget i sydöstra delen av landet och innefattar 13 kommuner, varav Linköping är den största, tätt följd av Norrköping.

Naturen är av varierande art och länet är mycket rikt på sjöar. Den centrala delen utgörs av flackt slättlandskap medan de södra och norra delarna består av skogsmarker. Länets västra del gränsar mot Vättern, som är Sveriges andra största sjö, och den östra delen gränsar mot Östersjöns skärgård.

Exempel på sevärdheter i Östergötland är Kolmårdens djurpark, Göta kanal, Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum och Vadstena slott. Även Omberg är ett populärt besöksmål.

Sedan 2012 bärs titeln hertiginna av Östergötland av prinsessan Estelle.
Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary blir hertiginna av Östergötland


Information om yrket

Att arbeta som bangårdspersonal går ut på att koppla och koppla isär tågvagnar, men även att hjälpa lokförare med säkerhetskontroller av tågen. Yrkesgruppen är ganska liten i Sverige idag, och det är hyfsat lätt att få jobb som bangårdspersonal.

Arbetsuppgifter

Som bangårdsarbetare är man en essentiell del av den svenska järnvägstrafiken. De viktigaste uppgifterna man utför är att koppla isär tågvagnar och sedan växla ihop dem med nya tågvagnar eller lok, för att se till så att vagnarna hamnar på rätt destination. Man har även ansvar för att utföra säkerhetskontroller på tågen, såsom bromskontroller eller olika typer av funktionskontroller.

Arbetsmiljö

Bangårdsarbetarens arbetsplats är bangården, dit godståg och vagnar anländer från hela Sverige, och ibland även utlandet. Större delen av arbetsdagen spenderas utomhus, och man får dagligen måttlig motion i yrket som bangårdspersonal. Arbetet sker till stor del i team och enligt tidtabeller. Arbetstiderna kan variera, och skiftarbete är inte ovanligt.

Rulla till toppen