Lön Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister Östergötlands

Snittlön Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister i Östergötlands

  • Män 2022: 46600/mån
  • Kvinnor 2022: 43200/mån
  • Medel 2022: 44100/mån

Östergötlands län

Östergötlands län är beläget i sydöstra delen av landet och innefattar 13 kommuner, varav Linköping är den största, tätt följd av Norrköping.

Naturen är av varierande art och länet är mycket rikt på sjöar. Den centrala delen utgörs av flackt slättlandskap medan de södra och norra delarna består av skogsmarker. Länets västra del gränsar mot Vättern, som är Sveriges andra största sjö, och den östra delen gränsar mot Östersjöns skärgård.

Exempel på sevärdheter i Östergötland är Kolmårdens djurpark, Göta kanal, Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum och Vadstena slott. Även Omberg är ett populärt besöksmål.

Sedan 2012 bärs titeln hertiginna av Östergötland av prinsessan Estelle.
Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary blir hertiginna av Östergötland


Information om yrket

Informatörer, kommunikatörer och pr-specialister hjälper företag och organisationer med information, kommunikation och pr. Pr står för ”public relations”, alltså omvärldsrelationer, det vill säga att skapa och bibehålla goda relationer mellan företaget eller organisationen och olika målgrupper och att få ut en positiv varumärkesbild. Det kan handla om både intern information inom företaget eller extern information till exempelvis kunder, massmedia eller allmänhet.

Arbetsuppgifter

Informatören/kommunikatören jobbar med hela informations- och kommunikationsprocessen. De analyserar informationsbehovet, utarbetar och förankrar kommunikationsstrategier och lägger upp en kommunikationsplan hur man konkret ska nå ut med sitt budskap. Sedan genomförs informationskampanjen med till exempel annonser, reklam, pressmeddelanden, nyhetsbrev eller på sociala medier. Efter det får man utvärdera hur bra kampanjen har lyckats.

Utbildningar

Vill man jobba som informatör, kommunikatör eller pr-specialist är det bra att gå samhällsvetenskapligt program med medieinriktning på gymnasiet. Sedan kan man gå en utbildning inom kommunikation, mediekunskap eller journalistik som finns på många högskolor.

Rulla till toppen