Lön Planerare och utredare m.fl. Oxelösund

Snittlön Planerare och utredare m.fl. i Oxelösund

  • Män 2022: 43200/mån
  • Kvinnor 2022: 40500/mån
  • Medel 2022: 41400/mån

Oxelösund

Oxelösund är en liten stad vackert belägen i Södermanlands län och med nära förbindelser till den större orten Nyköping, belägen omkring 15 minuter bort med bil.

I mitten av 1900-talet var Oxelösund en charmig småstad med lummiga, uppvuxna trädgårdar och trähus och den största arbetsgivaren var järnverket. Järnverket köptes upp år 1955 och med det trädde ett nytt järnverk in i historien, ett järnverk som i relativt stor utsträckning påverkade stadens miljö och utseende. Några villor från den gamla tiden finns kvar men det är främst 1950-talets byggnation som präglar dagens Oxelösund. Med det nya järnverket lät näringslivet bland annat bygga en ny motorväg och ett helt nytt centrum.

Än idag präglas Oxelösunds näringsliv av tillverkningsindustrin och många invånare är anställda inom densamma. En hel del av de företag som återfinns i kommunen levererar till industrin. En hel del invånare pendlar också till Nyköping eller andra närbelägna städer och kommuner.

En av stadens mest populära sevärdheter är en relativt modern byggnad - Femörefortet. Den lätta kustartillerianläggningen byggdes under 1960-talet och var då otillgänglig för allmänheten. I början av 2000-talet skulle fortet rivas då det inte använts på många år men en ideell förening trädde in i handlingarna och sedan år 2003 är det istället museum och berättar och visar det kalla kriget.


Information om yrket

Planerare och utredare jobbar ofta inom den offentliga sektorn, på statlig nivå inom departementen, på regional nivå inom landstingen och på lokal nivå inom kommunerna, men de kan också vara anställda på större företag eller organisationer. Deras uppgift är att utreda olika ärenden och planera för framtida projekt.

Arbetsuppgifter

Utredaren och planeraren samlar in, handlägger och sammanställer information, gör konsekvensbeskrivningar och utarbetar förslag. Detta ligger sedan till grund för dem som ska sätta sig in i ärendet och fatta beslut. De kan även kallas kvalificerade handläggare.

Olika slags planerare och utredare

Beroende på var man arbetar finns det många olika slags utrednings- och planeringsjobb. Några exempel är samhällsplanerare som deltar i arbetet vid bygge av bland annat vägar och bostäder, folkhälsoplanerare som arbetar för en god folkhälsa, personalplanerare som planerar bemanning och arbetstider, skogsplanerare som utarbetar skogsplaner, studiestödsutredare som utreder studiestöd och miljöutredare som utreder miljökonsekvenser vid fysisk planering.

Rulla till toppen