Lön Rektorer, nivå 2 Oxelösund

Snittlön Rektorer, nivå 2 i Oxelösund

  • Män 2022: 54800/mån
  • Kvinnor 2022: 54000/mån
  • Medel 2022: 54300/mån

Oxelösund

Oxelösund är en liten stad vackert belägen i Södermanlands län och med nära förbindelser till den större orten Nyköping, belägen omkring 15 minuter bort med bil.

I mitten av 1900-talet var Oxelösund en charmig småstad med lummiga, uppvuxna trädgårdar och trähus och den största arbetsgivaren var järnverket. Järnverket köptes upp år 1955 och med det trädde ett nytt järnverk in i historien, ett järnverk som i relativt stor utsträckning påverkade stadens miljö och utseende. Några villor från den gamla tiden finns kvar men det är främst 1950-talets byggnation som präglar dagens Oxelösund. Med det nya järnverket lät näringslivet bland annat bygga en ny motorväg och ett helt nytt centrum.

Än idag präglas Oxelösunds näringsliv av tillverkningsindustrin och många invånare är anställda inom densamma. En hel del av de företag som återfinns i kommunen levererar till industrin. En hel del invånare pendlar också till Nyköping eller andra närbelägna städer och kommuner.

En av stadens mest populära sevärdheter är en relativt modern byggnad - Femörefortet. Den lätta kustartillerianläggningen byggdes under 1960-talet och var då otillgänglig för allmänheten. I början av 2000-talet skulle fortet rivas då det inte använts på många år men en ideell förening trädde in i handlingarna och sedan år 2003 är det istället museum och berättar och visar det kalla kriget.


Information om yrket

En rektor är chef för en utbildningsanstalt och leder arbetet på denna. De finns på förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, komvux, folkhögskolor, högskolor och universitet. Som högsta chef har rektorn ansvaret för att leda och planera arbetet på skolan.

Rektorns ansvarsområden

Som rektor har du ansvar för att eleverna ska få en så bra undervisning som möjligt enligt läroplanens mål. Rektorerna fattar beslut om elever, personal och ekonomi. De ansvarar för klassindelningen och ser till att elever får extra stöd vid behov. De anställer lärare och ser till att de får bra möjligheter att utföra sitt jobb och att de får fortbildning. Rektorer ansvarar för budgeten och ser till att arbetsmiljön är bra.

Hur blir man rektor?

De flesta rektorer har en bakgrund som lärare, men de kan också ha varit studie- och yrkesvägledare, socionom, beteendevetare eller personaltjänsteman. Rektorsprogrammet är en akademisk utbildning för skolledare där man får kunskaper i bland annat skoljuridik, mål- och resultatstyrning och skolledarskap.

Rulla till toppen