Lön Bangårdspersonal Piteå

Snittlön Bangårdspersonal i Piteå

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Piteå

Piteå är en tätort i Norrbottens län, placerat i södra Norrbottens landskap.
Befolkningsmängd är 42 250, och det är ungefär lika många kvinnor som män. En andel av ca 6 % är utrikesfödda. Piteå kommun består av 15 smärre tätorter, där Piteå är den befolkningstätaste. Största arbetsgivaren är kommun och landsting där ca 35 % av kommunens invånare arbetar. Det vanligaste yrket är undersköterska, följt av personlig assistent. Lastbilschaufför, lärare och säljare är också vanliga yrken i Piteå.

Historia

Piteå har spår av bosättningar redan från 1000-talet och namnet Piteå sägs komma från Piteälven, då man i en skrift daterat 1335 ser formuleringen ”en flod kallad pitu”. År 1810 blir Norrbotten ett eget län och år 1818 blir Piteå residensstad och förblir det till år 1856 då Luleå tar över den rollen.
Man satsar nu på utbyggnad av stadens kärna för att matcha konkurrensen från e-handel; även ett kompetenscentrum med namn Grans naturbruksgymnasium för grön näring i Norrbotten är placerat i kommunen.

En sommarstad

Piteå är en underbar sommarstad. Här finner du Piteå Havsbad med stugor att hyra så nära stranden du kan önska dig, och här finns Piteå skärgård. Från södra hamnen avgår guidade turer med M/S Laponia till Luleå där det serveras räkfrossa eller frukostbuffé. Vill man ”nattsudda” så finns midnattsturen från Piteå till Luleå.


Information om yrket

Att arbeta som bangårdspersonal går ut på att koppla och koppla isär tågvagnar, men även att hjälpa lokförare med säkerhetskontroller av tågen. Yrkesgruppen är ganska liten i Sverige idag, och det är hyfsat lätt att få jobb som bangårdspersonal.

Arbetsuppgifter

Som bangårdsarbetare är man en essentiell del av den svenska järnvägstrafiken. De viktigaste uppgifterna man utför är att koppla isär tågvagnar och sedan växla ihop dem med nya tågvagnar eller lok, för att se till så att vagnarna hamnar på rätt destination. Man har även ansvar för att utföra säkerhetskontroller på tågen, såsom bromskontroller eller olika typer av funktionskontroller.

Arbetsmiljö

Bangårdsarbetarens arbetsplats är bangården, dit godståg och vagnar anländer från hela Sverige, och ibland även utlandet. Större delen av arbetsdagen spenderas utomhus, och man får dagligen måttlig motion i yrket som bangårdspersonal. Arbetet sker till stor del i team och enligt tidtabeller. Arbetstiderna kan variera, och skiftarbete är inte ovanligt.

Rulla till toppen