Lön Bild- och sändningstekniker Piteå

Snittlön Bild- och sändningstekniker i Piteå

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Piteå

Piteå är en tätort i Norrbottens län, placerat i södra Norrbottens landskap.
Befolkningsmängd är 42 250, och det är ungefär lika många kvinnor som män. En andel av ca 6 % är utrikesfödda. Piteå kommun består av 15 smärre tätorter, där Piteå är den befolkningstätaste. Största arbetsgivaren är kommun och landsting där ca 35 % av kommunens invånare arbetar. Det vanligaste yrket är undersköterska, följt av personlig assistent. Lastbilschaufför, lärare och säljare är också vanliga yrken i Piteå.

Historia

Piteå har spår av bosättningar redan från 1000-talet och namnet Piteå sägs komma från Piteälven, då man i en skrift daterat 1335 ser formuleringen ”en flod kallad pitu”. År 1810 blir Norrbotten ett eget län och år 1818 blir Piteå residensstad och förblir det till år 1856 då Luleå tar över den rollen.
Man satsar nu på utbyggnad av stadens kärna för att matcha konkurrensen från e-handel; även ett kompetenscentrum med namn Grans naturbruksgymnasium för grön näring i Norrbotten är placerat i kommunen.

En sommarstad

Piteå är en underbar sommarstad. Här finner du Piteå Havsbad med stugor att hyra så nära stranden du kan önska dig, och här finns Piteå skärgård. Från södra hamnen avgår guidade turer med M/S Laponia till Luleå där det serveras räkfrossa eller frukostbuffé. Vill man ”nattsudda” så finns midnattsturen från Piteå till Luleå.


Information om yrket

Bild- och sändningstekniker, eller bildingenjörer som de också kallas, arbetar med att se till att TV-sändningar håller den kvalitét de måste. Som bild- och sändningstekniker sitter man i en studio eller en inspelningsbuss och arbetar framför en dator. Via den styr man sändningen. Det är ett tekniskt yrke, men samtidigt är det bra med sinne för ljud och bild. Det gäller även att vara stresstålig och bra på att hålla fokus länge om man tänker bli bild- och sändningstekniker.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna för en bild- och sändningstekniker ingår att justera bilden genom att ändra exempelvis ljusstyrka, kameravinkel, kontrast och ljudstyrka. Målet är att skapa en naturlig och sammansmältande upplevelse för tittarna. I arbetsuppgifterna kan det även ingå underhåll och reparation av kameror och annan inspelningsutrustning.

Arbetsmiljö

Bild- och sändningstekniker sitter stilla under merparten av dagen, vilket kan innebära hälsoproblem på lång sikt. Det är samtidigt ett yrke som stundtals kan vara stressigt, så en bild- och sändningstekniker måste vara stresstålig. Skiftarbete kan förekomma.

Rulla till toppen