Lön Gjutare Piteå

Snittlön Gjutare i Piteå

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Piteå

Piteå är en tätort i Norrbottens län, placerat i södra Norrbottens landskap.
Befolkningsmängd är 42 250, och det är ungefär lika många kvinnor som män. En andel av ca 6 % är utrikesfödda. Piteå kommun består av 15 smärre tätorter, där Piteå är den befolkningstätaste. Största arbetsgivaren är kommun och landsting där ca 35 % av kommunens invånare arbetar. Det vanligaste yrket är undersköterska, följt av personlig assistent. Lastbilschaufför, lärare och säljare är också vanliga yrken i Piteå.

Historia

Piteå har spår av bosättningar redan från 1000-talet och namnet Piteå sägs komma från Piteälven, då man i en skrift daterat 1335 ser formuleringen ”en flod kallad pitu”. År 1810 blir Norrbotten ett eget län och år 1818 blir Piteå residensstad och förblir det till år 1856 då Luleå tar över den rollen.
Man satsar nu på utbyggnad av stadens kärna för att matcha konkurrensen från e-handel; även ett kompetenscentrum med namn Grans naturbruksgymnasium för grön näring i Norrbotten är placerat i kommunen.

En sommarstad

Piteå är en underbar sommarstad. Här finner du Piteå Havsbad med stugor att hyra så nära stranden du kan önska dig, och här finns Piteå skärgård. Från södra hamnen avgår guidade turer med M/S Laponia till Luleå där det serveras räkfrossa eller frukostbuffé. Vill man ”nattsudda” så finns midnattsturen från Piteå till Luleå.


Information om yrket

Gjutare är ett varierande yrke där vissa metoder är mer manuella och andra automatiserade. I det dagliga livet stöter vi ofta på gjutna delar i produkter som exempelvis vattenkranar och bromsskivor. Det finns olika kategorier av gjutare. En variant är tenngjutare som främst gjuter föremål som kannor och skålar.

Arbetsuppgifter

Gjutning innebär att smälta metall i en form där den sedan stelnar. Det kan vara små detaljer som bara väger enstaka gram till stora delar inom industrin. Först tillverkas en modell, sedan skapas en gjutform efter denna. Gjutformen kan tillverkas av sand för engångsbruk eller av metall som håller många tusen gånger. En så kallad kärna formar de inre hålrummen i det som gjuts. Gjuterierna levererar till många industrier som fordon, verkstad och bygg. Arbetet kan växla mellan övervakning av maskiner till formtillverkning, avgjutning, efterbearbetning och kontroll.

Arbetsmiljö

Som gjutare arbetar man inom industrin. Eftersom en stor del av dagens gjuterier blir mer automatiserade kan programmering vara en arbetsuppgift. Arbetet är ofta slitsamt, buller och vibrationer kan vara arbetsmiljöproblem på gjuterier.

Rulla till toppen