Lön Socialsekreterare Piteå

Snittlön Socialsekreterare i Piteå

  • Män 2022: 36600/mån
  • Kvinnor 2022: 36700/mån
  • Medel 2022: 36700/mån

Piteå

Piteå är en tätort i Norrbottens län, placerat i södra Norrbottens landskap.
Befolkningsmängd är 42 250, och det är ungefär lika många kvinnor som män. En andel av ca 6 % är utrikesfödda. Piteå kommun består av 15 smärre tätorter, där Piteå är den befolkningstätaste. Största arbetsgivaren är kommun och landsting där ca 35 % av kommunens invånare arbetar. Det vanligaste yrket är undersköterska, följt av personlig assistent. Lastbilschaufför, lärare och säljare är också vanliga yrken i Piteå.

Historia

Piteå har spår av bosättningar redan från 1000-talet och namnet Piteå sägs komma från Piteälven, då man i en skrift daterat 1335 ser formuleringen ”en flod kallad pitu”. År 1810 blir Norrbotten ett eget län och år 1818 blir Piteå residensstad och förblir det till år 1856 då Luleå tar över den rollen.
Man satsar nu på utbyggnad av stadens kärna för att matcha konkurrensen från e-handel; även ett kompetenscentrum med namn Grans naturbruksgymnasium för grön näring i Norrbotten är placerat i kommunen.

En sommarstad

Piteå är en underbar sommarstad. Här finner du Piteå Havsbad med stugor att hyra så nära stranden du kan önska dig, och här finns Piteå skärgård. Från södra hamnen avgår guidade turer med M/S Laponia till Luleå där det serveras räkfrossa eller frukostbuffé. Vill man ”nattsudda” så finns midnattsturen från Piteå till Luleå.


Information om yrket

En socialsekreterare är en person med socionomutbildning som är anställd i en kommun med uppgift att arbeta med människor med sociala problem av olika karaktärer. Socialsekreterare tillhör rent organisatoriskt socialtjänsten i en kommun som är underställd en politisk nämnd, den nämnden heter vanligtvis socialnämnden.

En socialsekreterares arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för en socialsekreterare kan skilja sig åt rätt mycket beroende på var i landet man arbetar. Många socialsekreterare arbetar med frågor om ekonomiskt bistånd, det vill säga de hjälper människor som har svårt att försörja sig själva och behöver få ersättning från kommunen. Det är socialsekreteraren som fattar beslut om ekonomiskt bistånd. Socialsekreterare arbetar också med att stötta unga med sociala problem, men också med att sätta in insatser för personer i kommuner som har missbruksproblematik.

Arbetsmiljön för en socialsekreterare

Socialsekreterare verkar ofta i en utsatt miljö. Arbetsbördan är vanligtvis ganska stor, det finns många personer med sociala problem som behöver hjälp. Med tanke på bristen på socionomer har socialsekreterare dock en bra lön och goda villkor.

Rulla till toppen