Snittlön Kriminalvårdare i Sala
- Män 2023: 30400/mån
- Kvinnor 2023: 29400/mån
- Medel 2023: 30000/mån
Sala
Sala är en tätort som hör, till största del, till Västmanlands län i Sverige. Anledningen till att Sala inte tillhör enbart Västmanlands län är att området även ingår i Upplands län och därför sägs det att en del av Sala tillhör Västmanlands län. Sala har idag ca 12000 invånare.
Sevärdheter i Sala
I Sala kan man upptäcka allt från museer till älgparker och fina promenadstråk. Man kan ta en kanottur eller varför inte flyga segelflygning över den vackra orten. Här kan man också besöka Gårdsjö älgpark och gå på älgsafari med en erfaren guide. Man kan testa att bo med alpackor på en gård, där man får vara med att mata alpackorna men också ta med dem på en promenad. Om man vill unna sig något gott är det ett måste att besöka Café Ångbageriet. De har Sveriges godaste blåbärsbullar, men har också vunnit pris för sina semlor. Ett café väl värt att besöka helt klart.
Silvergruvan i Sala
Det orten Sala är mest känt för är silvergruvan. Denna gruva är 155 meter djup och med en guidad tur kan man uppleva denna fantastiska gruva, de magiska gruvgångarna och lära sig om gruvans 500 år långa historia. Gruvan är idag nedlagd men drar ändå inkomster till orten via turismen.
Information om yrket
Kriminalvårdare är den största yrkesgruppen i Kriminalvården. Det är kriminalvårdarna som bemannar landets kriminalvårdsanstalter och häkten. Med anledning av att det råder platsbrist på fängelser och häkten, så rekryterar kriminalvården just nu många fler kriminalvårdare för att kunna klara av sitt uppdrag.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna skiljer sig åt beroende om det rör sig om ett häkte eller en anstalt. En kriminalvårdare i ett häkte har till främsta uppgift att bevaka att den häktade inte lämnar byggnaden och att den följer eventuella restriktioner i kontakt med omvärlden, vilka anges i häktningsbeslutet. En kriminalvårdare i anstalt måste också arbeta med säkerhetsfrågor genom att se till att de intagna inte lämnar anstalten, men där är uppdraget också att motivera klienten att lämna sitt förflutna och kunna komma tillbaka till samhället som en laglydig medborgare.
Arbetsmiljö
Kriminalvården har en påfrestande arbetsmiljö. Det är en arbetsmiljö med många farliga moment, särskilt om man arbetar på en anstalt med hög säkerhetsklass. Fördelen med arbetsmiljön i kriminalvården är att man alltid arbetar i grupp och det finns ett gott säkerhetsarbete.