Snittlön Skorstensfejare i Sala
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Sala
Sala är en tätort som hör, till största del, till Västmanlands län i Sverige. Anledningen till att Sala inte tillhör enbart Västmanlands län är att området även ingår i Upplands län och därför sägs det att en del av Sala tillhör Västmanlands län. Sala har idag ca 12000 invånare.
Sevärdheter i Sala
I Sala kan man upptäcka allt från museer till älgparker och fina promenadstråk. Man kan ta en kanottur eller varför inte flyga segelflygning över den vackra orten. Här kan man också besöka Gårdsjö älgpark och gå på älgsafari med en erfaren guide. Man kan testa att bo med alpackor på en gård, där man får vara med att mata alpackorna men också ta med dem på en promenad. Om man vill unna sig något gott är det ett måste att besöka Café Ångbageriet. De har Sveriges godaste blåbärsbullar, men har också vunnit pris för sina semlor. Ett café väl värt att besöka helt klart.
Silvergruvan i Sala
Det orten Sala är mest känt för är silvergruvan. Denna gruva är 155 meter djup och med en guidad tur kan man uppleva denna fantastiska gruva, de magiska gruvgångarna och lära sig om gruvans 500 år långa historia. Gruvan är idag nedlagd men drar ändå inkomster till orten via turismen.
Information om yrket
En skorstensfejare kallas i vardagligt tal för sotare. Brandskyddskontroll och sotning är ett viktigt arbete som hjälper till att förebygga bostadsbränder. Sotare kan vara anställda direkt av kommunen eller av ett företag.
Arbetsuppgifter
Sotare arbetar med brandskydd och energi. En sotares arbetsuppgifter är flera och kan exempelvis bestå av rengöring av ventilationskanaler, sotning av skorstenar, inspektion av rökgasvägar och installationsbesiktningar. Fastighetsägare kan behöva rådgivning gällande regler och energieffektivitet.
Det är kommunerna som bestämmer intervallet för sotning och brandskyddskontroll.
Som arbetsverktyg används både tekniska hjälpmedel och handredskap som olika sorters borstar. Många arbetar ensamma och arbetet är för det mesta fritt med eget ansvar.
Arbetsmiljö
Med en arbetsplats som ofta är på tak finns risken för fallolyckor, framförallt vintertid. Arbetsställningen och arbetsrörelserna kan slita på kroppen. De kemiska ämnen som sotaren kommer i kontakt med, som sot, kan innebära hälsorisker. Med rätt skyddsutrustning som andningsskydd och knäskydd kan en del av riskerna minskas.