Lön Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer Sandviken

Snittlön Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer i Sandviken

  • Män 2022: 31800/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 31700/mån

Sandviken

Sandviken är belägen strax väster om Gävle och ligger således i Gävleborgs län. Närheten till Gävle är gynnsamt för staden då en stor del av arbetskraften pendlar därifrån. I Sandviken bor drygt 25.000 invånare.

Det var när järnbruket, som blev ett av Sveriges största, anlades som även staden grundades. Järnbruket finns kvar än idag kvar under namnet Sandvik AB och är fortfarande en av de största industrierna i Sverige. Sandviken är även känd för sin arena, Göransson Arena, som trots stadens lilla storlek har tagit emot världsartister som Britney Spears, 50 cent och Bryan Adams.

Stadens vanligaste yrken

Sandvik AB är stadens överlägset största privata arbetsgivare med sina cirka 4800 anställda. Företaget tillverkar i huvudsak stål, verktyg och maskiner vilket ger jobb åt många ingenjörer och säljare.

Staden har även ett eget sjukhus som är en del av Region Gävleborg. Vården ger jobb åt många undersköterskor och sjuksköterskor, både på sjukhuset, på stadens vårdcentraler och olika omsorgsboenden.

Utbildning

Sandviken har en del vuxenutbildningar förlagda i staden men närheten till Gävle gör att stadens invånare även kan studera på Gävle Högskola med ett brett utbud av både program och kurser.
I Sandviken kan man till exempel utbilda sig till undersköterska via kompetensutvecklingsinstitutet.


Information om yrket

Motorfordonsmekaniker arbetar vanligtvis i verkstaden hos företag som säljer bilar och andra fordon. Många mekaniker är även anställda hos fristående verkstäder.

Arbetsuppgifter

En stor arbetsuppgift är att utföra serviceåtgärder på kundernas fordon, exempelvis att byta olja och andra vätskor, samt att enligt en checklista kontrollera alla viktiga funktioner hos fordonet.

En annan stor arbetsuppgift är att utföra felsökning. Våra fordon blir allt mer tekniskt avancerade, och felsökningarna blir därför mer omfattande.

Fordonsparken är just nu i snabb omvandling. Andelen elektrifierade bilar växer hela tiden. Därför kommer allt fler arbetsuppgifter behöva utföras på elektriska system. Det kräver nya kunskaper och utbildning.

Arbetsmiljö

I de flesta fall sker arbetet inomhus, och i takt med att fordonen har blivit allt mer högteknologiska, har det på senare år generellt skett stora arbetsmiljöförbättringar för mekaniker.
På de flesta arbetsplatser är det rent, snyggt och trevligt. Ergonomiska verktyg och arbetsredskap finns till hands.

Rulla till toppen