Lön Tandsköterskor Sandviken

Snittlön Tandsköterskor i Sandviken

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: 28700/mån
  • Medel 2022: 28600/mån

Sandviken

Sandviken är belägen strax väster om Gävle och ligger således i Gävleborgs län. Närheten till Gävle är gynnsamt för staden då en stor del av arbetskraften pendlar därifrån. I Sandviken bor drygt 25.000 invånare.

Det var när järnbruket, som blev ett av Sveriges största, anlades som även staden grundades. Järnbruket finns kvar än idag kvar under namnet Sandvik AB och är fortfarande en av de största industrierna i Sverige. Sandviken är även känd för sin arena, Göransson Arena, som trots stadens lilla storlek har tagit emot världsartister som Britney Spears, 50 cent och Bryan Adams.

Stadens vanligaste yrken

Sandvik AB är stadens överlägset största privata arbetsgivare med sina cirka 4800 anställda. Företaget tillverkar i huvudsak stål, verktyg och maskiner vilket ger jobb åt många ingenjörer och säljare.

Staden har även ett eget sjukhus som är en del av Region Gävleborg. Vården ger jobb åt många undersköterskor och sjuksköterskor, både på sjukhuset, på stadens vårdcentraler och olika omsorgsboenden.

Utbildning

Sandviken har en del vuxenutbildningar förlagda i staden men närheten till Gävle gör att stadens invånare även kan studera på Gävle Högskola med ett brett utbud av både program och kurser.
I Sandviken kan man till exempel utbilda sig till undersköterska via kompetensutvecklingsinstitutet.


Information om yrket

Tandsköterskor jobbar på tandläkarmottagningar i team tillsammans med tandläkare och tandhygienister. De assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter och har även administrativa uppgifter i receptionen. Bra egenskaper är känsla för service och noggrannhet.

Arbetsuppgifter

Tandsköterskan assisterar tandläkaren och det kan bland annat innebära att plocka fram utrustning och arbetsmaterial och att rengöra och sterilisera instrument. De kan också ha självständiga uppgifter som att putsa och polera tänder, ge fluorbehandling, ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, göra tillfälliga fyllningar samt informera om tandhygien och tandhälsa. Till de administrativa sysslorna hör att ta emot patienter, tidsbokning, journalföring och fakturering.

Utbildning

Man kan läsa till tandsköterska genom Yrkeshögskolan, en utbildning på cirka 1,5 år. Inträdeskrav är avslutat treårigt gymnasium. I utbildningen ingår mycket praktik. Sedan kan man vidareutbilda sig till röntgen-, operations- eller specialisttandsköterska eller ortodontiassistent, det vill säga tandreglering. Man kan också vidareutbilda sig inom dentalmaterial och tandvårdsinstrument. Det finns därmed goda valmöjligheter.

Rulla till toppen