Snittlön Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl. i Sigtuna
- Män 2023: 35200/mån
- Kvinnor 2023: 34300/mån
- Medel 2023: 34700/mån
Sigtuna
Sigtunas historia sträcker sig tillbaka till slutet av 900-talet och idag räknas staden som Sveriges äldsta bevarade stad. Även om vi idag inte kan se 900-talet så minns man stadens rötter genom alla de byggnader och detaljer som än idag går att se. Exempel är Maria kyrka som skapat historia i mer än 750 års tid och alla de runstenar som berättar om människor som en gång levat.
Arbeta i Sigtuna
Runt 3 000 personer arbetar för Sigtuna kommun och totalt finns här omkring 5 000 företag, flest inom besöksnäring och logistik. Att Stockholm Arlanda Flygplats, Sveriges största flygplats, är belägen i kommunen skapar många arbetstillfällen och borgar för att infrastrukturen utvecklas och förbättras. Man arbetar idag för en hållbar samhällsutveckling och samtidigt som flygplatsen ska utvecklas ska man värna om de natur- och kulturvärden som finns i kommunen.
Omkring 49 000 personer bor i kommunen, utspritt på Sigtuna stad, Märsta, Rosersberg och landsbygden.
Uppleva Sigtuna
Här finns fantasieggande slott, vacker natur, ruiner och historia och det gör hela kommunen levande och välbesökt. Många som besöker Stockholm eller Uppsala förlägger gärna också ett besök i Sigtuna, många av dem lockade av att kommunen är världens runstenstätaste plats. Här finns omkring 170 kända runstenar varav ett tjugotal av dem inne i Sigtuna stad.
Information om yrket
Arbetet som behandlingsassistent eller socialpedagog går ut på att ta hand om barn, ungdomar och vuxna som har svåra problem. Vanligtvis rör det sig om människor med funktionshinder, men det kan också vara de som mår dåligt av sin hemmiljö, eller på grund av missbruksproblematik. För att få arbeta som behandlingsassistent/socialpedagog krävs oftast eftergymnasial utbildning på Folkhögskola eller Yrkeshögskola. Vidare arbetar behandlingsassistenter/socialpedagoger vanligtvis inom offentlig sektor.
Arbetsuppgifter
Som behandlingsassistent/socialpedagog innebär arbetet att vara kontaktperson för en eller flera människor. Dessa människor får behandlingsassistenten/socialpedagogen ett personligt ansvar för. A och O är att samtala med personen/personerna för att på så vis få denne/dessa att förändra sin livssituation. Dels för att kunna bli mer självständig, dels för att må bättre på både kort och lång sikt.
Arbetsmiljö
Då behandlingsassistenter/socialpedagoger arbetar med människor som har svåra fysiska och psykiska problem, innebär det också att arbetet är psykiskt krävande. Behandlingsassistenten/socialpedagogen arbetar under mycket stort ansvar, vilket ställer krav på ständig koncentration. Beroende på vem/vilka behandlingsassistenten/socialpedagogen tar hand om, kan denne ibland utsättas för hotfulla situationer.