Snittlön Grundskollärare i Sigtuna
- Män 2023: 41900/mån
- Kvinnor 2023: 42800/mån
- Medel 2023: 42600/mån
Sigtuna
Sigtunas historia sträcker sig tillbaka till slutet av 900-talet och idag räknas staden som Sveriges äldsta bevarade stad. Även om vi idag inte kan se 900-talet så minns man stadens rötter genom alla de byggnader och detaljer som än idag går att se. Exempel är Maria kyrka som skapat historia i mer än 750 års tid och alla de runstenar som berättar om människor som en gång levat.
Arbeta i Sigtuna
Runt 3 000 personer arbetar för Sigtuna kommun och totalt finns här omkring 5 000 företag, flest inom besöksnäring och logistik. Att Stockholm Arlanda Flygplats, Sveriges största flygplats, är belägen i kommunen skapar många arbetstillfällen och borgar för att infrastrukturen utvecklas och förbättras. Man arbetar idag för en hållbar samhällsutveckling och samtidigt som flygplatsen ska utvecklas ska man värna om de natur- och kulturvärden som finns i kommunen.
Omkring 49 000 personer bor i kommunen, utspritt på Sigtuna stad, Märsta, Rosersberg och landsbygden.
Uppleva Sigtuna
Här finns fantasieggande slott, vacker natur, ruiner och historia och det gör hela kommunen levande och välbesökt. Många som besöker Stockholm eller Uppsala förlägger gärna också ett besök i Sigtuna, många av dem lockade av att kommunen är världens runstenstätaste plats. Här finns omkring 170 kända runstenar varav ett tjugotal av dem inne i Sigtuna stad.
Information om yrket
En grundskollärare är en lärare som undervisar i årskurs 1-9. I Sverige finns det ett krav på lärarlegitimation, och för att erhålla en lärarlegitimation för grundskolan behöver läraren har läst grundlärarprogrammet på något av landets högskolor eller universitet.
Arbetsuppgifter
En grundskollärare i årskurs 1-3 har en generell behörighet att undervisa i de flesta ämnena, såsom matematik, svenska och engelska. Från och med årskurs 4 är kraven högre på att varje grundskollärare ska undervisa i de ämnen som han eller hon är utbildad i, exempelvis att man är SO-lärare eller lärare i matematik. Grundskolläraren har också ett socialt och fostrande uppdrag, det handlar ofta om att lösa konflikter mellan elever och ha kontakt med föräldrar..
Arbetsmiljö
Lärare har en stor frihet att själva disponera sitt arbete. En lärare har schemalagd undervisningstid samt så kallad förtroendetid. Förtroendetiden innebär att läraren har tid att på egen hand förbereda sin undervisning. Arbetsbördan för lärare är stor, men det kompenseras i viss mån av den mycket goda löneutvecklingen.