Snittlön Socialsekreterare i Sigtuna
- Män 2023: 39900/mån
- Kvinnor 2023: 40500/mån
- Medel 2023: 40400/mån
Sigtuna
Sigtunas historia sträcker sig tillbaka till slutet av 900-talet och idag räknas staden som Sveriges äldsta bevarade stad. Även om vi idag inte kan se 900-talet så minns man stadens rötter genom alla de byggnader och detaljer som än idag går att se. Exempel är Maria kyrka som skapat historia i mer än 750 års tid och alla de runstenar som berättar om människor som en gång levat.
Arbeta i Sigtuna
Runt 3 000 personer arbetar för Sigtuna kommun och totalt finns här omkring 5 000 företag, flest inom besöksnäring och logistik. Att Stockholm Arlanda Flygplats, Sveriges största flygplats, är belägen i kommunen skapar många arbetstillfällen och borgar för att infrastrukturen utvecklas och förbättras. Man arbetar idag för en hållbar samhällsutveckling och samtidigt som flygplatsen ska utvecklas ska man värna om de natur- och kulturvärden som finns i kommunen.
Omkring 49 000 personer bor i kommunen, utspritt på Sigtuna stad, Märsta, Rosersberg och landsbygden.
Uppleva Sigtuna
Här finns fantasieggande slott, vacker natur, ruiner och historia och det gör hela kommunen levande och välbesökt. Många som besöker Stockholm eller Uppsala förlägger gärna också ett besök i Sigtuna, många av dem lockade av att kommunen är världens runstenstätaste plats. Här finns omkring 170 kända runstenar varav ett tjugotal av dem inne i Sigtuna stad.
Information om yrket
En socialsekreterare är en person med socionomutbildning som är anställd i en kommun med uppgift att arbeta med människor med sociala problem av olika karaktärer. Socialsekreterare tillhör rent organisatoriskt socialtjänsten i en kommun som är underställd en politisk nämnd, den nämnden heter vanligtvis socialnämnden.
En socialsekreterares arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för en socialsekreterare kan skilja sig åt rätt mycket beroende på var i landet man arbetar. Många socialsekreterare arbetar med frågor om ekonomiskt bistånd, det vill säga de hjälper människor som har svårt att försörja sig själva och behöver få ersättning från kommunen. Det är socialsekreteraren som fattar beslut om ekonomiskt bistånd. Socialsekreterare arbetar också med att stötta unga med sociala problem, men också med att sätta in insatser för personer i kommuner som har missbruksproblematik.
Arbetsmiljön för en socialsekreterare
Socialsekreterare verkar ofta i en utsatt miljö. Arbetsbördan är vanligtvis ganska stor, det finns många personer med sociala problem som behöver hjälp. Med tanke på bristen på socionomer har socialsekreterare dock en bra lön och goda villkor.