Snittlön Arbetsledare inom bygg, anläggning och gruva i Skåne
- Män 2023: 47600/mån
- Kvinnor 2023: 39400/mån
- Medel 2023: 46800/mån
Skåne Län
Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.
Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.
Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.
Information om yrket
Att vara arbetsledare innebär att man leder arbetslaget, samt planerar och fördelar dess arbete. Arbetsledare är inte samma sak som platschef eftersom arbetsledaren snarare fungerar som länk mellan platschefen och yrkesarbetarna i arbetslaget.
Arbetsuppgifter
Arbetsledarens arbetsuppgifter fokuserar främst på att planera, fördela och leda arbetslaget i dess arbete i ett projekt. Men det handlar även om att bevaka och kontrollera maskiner, material och säkerhetsföreskrifter. Det är även arbetsledaren som sköter samordningen mellan till exempel egna anställda och inhyrda arbetare. Utöver planering och ledning så har arbetsledaren även en god insyn i själva yrket. Hen måste också vara flexibel och ha bra kommunikationsförmåga eftersom en stor del av arbetsmiljön består av social interaktion och kontakt.
Arbetsmiljö
Arbetsledare inom bygg, anläggning och gruva har ett aktivt jobb som kombinerar kontorsmiljön med byggmiljön. Även om arbetet i sig inte kräver stor fysisk ansträngning så måste hen vara bekväm i sitt arbetslags arbetsmiljö, oavsett om det är på ett bygge eller i en gruva.