Lön Ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi Skåne

Snittlön Ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi i Skåne

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Skåne Län

Skåne län är landets sydligaste län, och bildades vid årsskiftet 1997 genom en sammanslagning av Malmöhus län och Kristianstads län.
Skåne län sammanfaller i mångt och mycket med landskapet Skåne, med undantag från Östra Karups socken som tillhör Halland.

Residensstad i länet är Malmö, vilken också är största tätort.
Länet är Sveriges tionde största till ytan, men kommer på tredje plats när det kommer till befolkning per capita.

Skåne är i övrigt känt för sina böljande öppna landskap och utbredda odlingsmarker.
Länet har även en rik historia, vilken i stora drag präglats av konflikter och krig med gränslandet Danmark, vilket man än idag märker på språket och kulturen.


Information om yrket

Ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi arbetar vanligtvis inom gruvnäringen.

Arbetsuppgifter

Som ingenjör och tekniker inom detta område arbetar man med att utveckla metoder för att bryta metaller i gruvor. Inom metallurgi kan det också innebära att man tar fram och utvecklar framställningsmetoder för metaller av olika slag.

Arbetet kan innebära att man utför mätningar av olika slag på plats där brytning av metallen sker, för att sedan använda resultaten till att ta fram ritningar och utveckla system för att underlätta och effektivisera arbetet i gruvan. Det kan också handla om att utveckla tekniken för transport av material och råvaror i gruvsystemet.
I arbetet kan även underhåll och reparationer av gruvteknisk utrustning ingå bland arbetsuppgifterna.

Arbetsmiljö

Vanligen utförs arbetet främst i kontorsmiljö eller på forskningscenter, men kan även bedrivas på plats i gruvan. Arbete i gruvan sker främst vid tillfällen då mätningar av exempelvis brytningsdjup eller spänningar i berget ska utföras.

Rulla till toppen