Lön Barnskötare Skara

Snittlön Barnskötare i Skara

  • Män 2022: 24800/mån
  • Kvinnor 2022: 26300/mån
  • Medel 2022: 26300/mån

Skara

Skara är för många synonymt med Skara Sommarland och Bert Karlsson, även om det är länge sedan sommarlandet startade. Dock behåller det sin popularitet år efter år och välkomnar besökare till Skandinaviens största vattenpark, åkattraktioner och racingbanor.

I Skara finns mycket att se och göra och det är en småstad fylld av historia. Här finns bland annat landets enda Veterinärmuseum, beläget på Skara campus område, vilket berättar hur veterinäryrket har utvecklats under 250 år. Stadens stolthet är Domkyrkan som pryds av två gotiska torn och som utgör navet för staden. Från Domkyrkan slingrar sig det medeltida gatunätet ut i en behaglig stad med restauranger, kaféer och personliga butiker. Många som besöker staden gör det för att besöka Hornborgasjön där det varje vår bjuds upp till dans - tusentals tranor hänför de tusentals besökarna.

2016-2020 hade Skara kommun som näringslivsstrategi att skapa fler arbetstillfälle och att öka sysselsättningsgraden. Man ville se fler nystartade företag, höja utbildningsnivån och vara en attraktiv kommun för såväl dem som redan bor här men också de som är intresserade av att flytta hit. Det råder viss bostadsbrist och man arbetar för att utöka befintlig bebyggelse men även för att bygga nya bostadsområden nära tätorten. Framför allt behövs hyreslägenheter.


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen