Lön Övriga livsmedelsförädlare Skara

Snittlön Övriga livsmedelsförädlare i Skara

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Skara

Skara är för många synonymt med Skara Sommarland och Bert Karlsson, även om det är länge sedan sommarlandet startade. Dock behåller det sin popularitet år efter år och välkomnar besökare till Skandinaviens största vattenpark, åkattraktioner och racingbanor.

I Skara finns mycket att se och göra och det är en småstad fylld av historia. Här finns bland annat landets enda Veterinärmuseum, beläget på Skara campus område, vilket berättar hur veterinäryrket har utvecklats under 250 år. Stadens stolthet är Domkyrkan som pryds av två gotiska torn och som utgör navet för staden. Från Domkyrkan slingrar sig det medeltida gatunätet ut i en behaglig stad med restauranger, kaféer och personliga butiker. Många som besöker staden gör det för att besöka Hornborgasjön där det varje vår bjuds upp till dans - tusentals tranor hänför de tusentals besökarna.

2016-2020 hade Skara kommun som näringslivsstrategi att skapa fler arbetstillfälle och att öka sysselsättningsgraden. Man ville se fler nystartade företag, höja utbildningsnivån och vara en attraktiv kommun för såväl dem som redan bor här men också de som är intresserade av att flytta hit. Det råder viss bostadsbrist och man arbetar för att utöka befintlig bebyggelse men även för att bygga nya bostadsområden nära tätorten. Framför allt behövs hyreslägenheter.


Information om yrket

En livsmedelsförädlare arbetar främst inom livsmedelsindustrin med både större och mindre produktioner. Man kan arbeta både i privat- samt offentlig sektor inom både matindustri- och restaurangbranschen. Livsmedelsförädlare kan även kallas för mathantverkare. För att bli en godkänd livsmedelsförädlare, tar man en yrkesexamen. Utbildningen innehåller bland annat regler om hygienkrav, hantering av olika maskiner i produktion och till exempel korrekt lagring och hantering av råvaror.

Arbetsuppgifter

Det finns en stor marknad för att arbeta som livsmedelsförädlare. De yrken man kan arbeta inom är bland annat charkuterist, konditor, bagare, ölbryggare, kock, vintillverkare, godistillverkning samt alla andra yrken som innebär praktiskt förädling av allt ät- och drickbart. Man arbetar med att praktiskt skapa unika produkter inom hela matindustrin, allt från råvara till färdig produkt. Som livsmedelsförädlare strävar man efter att skapa godkända, välsmakande produkter.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön innebär i princip att man arbetar inomhus i olika lokaler beroende på arbetsplats och råvaror. På vissa arbetsplatser kan det vara bullrig miljö och arbetar man inom restaurangbranschen kan ett högt arbetstempo förekomma.

Rulla till toppen