Lön Tandhygienister Skara

Snittlön Tandhygienister i Skara

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: 38000/mån
  • Medel 2022: 37500/mån

Skara

Skara är för många synonymt med Skara Sommarland och Bert Karlsson, även om det är länge sedan sommarlandet startade. Dock behåller det sin popularitet år efter år och välkomnar besökare till Skandinaviens största vattenpark, åkattraktioner och racingbanor.

I Skara finns mycket att se och göra och det är en småstad fylld av historia. Här finns bland annat landets enda Veterinärmuseum, beläget på Skara campus område, vilket berättar hur veterinäryrket har utvecklats under 250 år. Stadens stolthet är Domkyrkan som pryds av två gotiska torn och som utgör navet för staden. Från Domkyrkan slingrar sig det medeltida gatunätet ut i en behaglig stad med restauranger, kaféer och personliga butiker. Många som besöker staden gör det för att besöka Hornborgasjön där det varje vår bjuds upp till dans - tusentals tranor hänför de tusentals besökarna.

2016-2020 hade Skara kommun som näringslivsstrategi att skapa fler arbetstillfälle och att öka sysselsättningsgraden. Man ville se fler nystartade företag, höja utbildningsnivån och vara en attraktiv kommun för såväl dem som redan bor här men också de som är intresserade av att flytta hit. Det råder viss bostadsbrist och man arbetar för att utöka befintlig bebyggelse men även för att bygga nya bostadsområden nära tätorten. Framför allt behövs hyreslägenheter.


Information om yrket

Tandhygienister arbetar med att behandla och förebygga sjukdomar i munhålan, såsom karies eller tandlossning. Utöver detta ger de råd och vägledning gällande dental hälsa åt patienterna. Tandhygienister samarbetar ofta med tandläkare. Skillnaden mellan dessa två yrkesgrupper är att tandläkare arbetar inuti tänderna, till exempel med att laga karies, medan tandhygienister arbetar utanpå tänderna.

Arbetsuppgifter

En tandhygienists främsta uppgift är att rengöra och putsa tänder för att ta bort tandsten och andra beläggningar. Vidare kan en tandhygienist utföra olika undersökningar, såsom salivprov eller röntgenfotografering, för att upptäcka eventuella sjukdomar eller besvär. Dessutom för tandhygienisten samtal med patienterna för att ge hälsorelaterade råd och tips.

Arbetsmiljö

Tandhygienister arbetar oftast på tandvårdsmottagningar, antingen privata eller statligt ägda. De arbetar i nära samarbete med annan tandvårdspersonal, framför allt tandläkare. De träffar många patienter i det dagliga arbetet. Som tandhygienist måste man förstås hålla hög hygienstandard. Detta innebär att man måste bära munskydd och gummihandskar i arbetet, samt tvätta händerna ofta.

Rulla till toppen