Lön Fiskodlare Skellefteå

Snittlön Fiskodlare i Skellefteå

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Skellefteå

Skellefteå tillhör Västerbottens län och staden är en centralort i Skellefteå kommun. Skellefteå är den största kustkommunen i Sverige och här bor idag cirka 72.000 invånare.
Här får du storstadslivets alla möjliga aktiviteter i kombination med långa sandstränder och orörd vildmark. Det bästa av båda världar.
I Skellefteå finns en djupt rotad kultur som är full av kreativitet, jämlikhet och entreprenörskap. Staden kallas även Guldstaden, detta eftersom Boliden AB:s långvariga verksamhet i området och beroende på Skelleftefältet som är ett av världens mineralrikaste.

Stadens vanligaste yrke

Skellefte Kraft, kommunens helägda kraftbolag är det näst största svenskägda kraftbolaget i Landet. Traditionellt sett så är Skellefteå en industristad med kända namn som exempelvis Alimak, Boliden AB och Skega. Sedan 1990- talet har många småföretag växt fram inom bland annat IT-sektorn och företag som Tieto och InfoVista kan du hitta i staden.
Den största arbetsgivaren är gruvbolaget Boliden. Företaget producerar guld, zink och koppar.

Utbildning

Här kombineras mindre studieorternas tillgänglighet med resurser från både Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Utbildningarna knyter an till både regionens behov och sökandes intresse. Det bedrivs även forskning som fokuserar främst på områdena datorkommunikation, fritid, trä, fritid, omvårdnad samt pedagogiskt arbete.
Yrkeshögskolans utbildningar är förankrade med yrkeslivet. De genomförs med samarbete med företag. Här erbjuds utbildningar inom exempelvis IT, vård/omsorg, teknik och veterinär/zoologi.


Information om yrket

I Sverige är det främst regnbågslax som odlas men även andra laxfiskar och ål förekommer. Förutom matfisk odlas fisk för utsättning och vidareuppfödning. Själva fiskodlingen sker i dammar, sjöar eller hav och företagen inom vattenbruk är ofta små.

Arbetsuppgifter

Framförallt är det ett praktiskt arbete med skötsel av fisken i dess olika stadier men även administrativt arbete som marknadsföring och ansökningar om olika tillstånd förekommer.
Från rom till slakt är det många olika arbetsuppgifter som fiskodlare. Utfodring, hälsokontroller, vattenanalyser och underhåll av det maskinella liksom packning och transport efter slakt är några av alla moment som förekommer på en fiskodling. En åtgärdsplan gällande biosäkerhet och hygien ska finnas framtagen tillsammans med en veterinär eller djurhälsoinspektör. En person eller organisation godkänd av jordbruksverket måste ansvara för hälsoövervakningen på odlingen.

Arbetsmiljö

Arbetet kan stundtals vara tungt och riskfyllt. Vid fiskodling används en del kemikalier varav några kan vara hälsofarliga. Då arbetet sker nära vatten finns risk för drunkning om det exempelvis saknas tillräckligt höga skyddsstaket.

Rulla till toppen