Snittlön Präster i Skövde
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Skövde
Skövde ligger i Västra Götalands län och är Sveriges 32:a största tätort. I kommunen finns 56.530 invånare. Staden ligger på västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg.
Skövde är en flerfaldig industriort där företag som Volvo Cars, Volvo Powertrain och Paroc finns etablerade. Det finns även många offentliga arbetsgivare som försvarsmakten, Västtrafik och polisen. I Science Park finns ett 10-tal spelutvecklingsföretag placerade, så Skövde fungerar även som ett centrum för spelföretagen och spelutveckling.
Här finns allt du kan önska dig av en stad. Skövde bidrar med småstadscharm samtidigt som man har ett utbud som en storstad. Här finns ett bra utbud av nöjen, caféer. affärer och restauranger.
I staden finns även många framgångsrika företag och många av dem är grundade av före detta studenter på högskolan.
Vanligaste branscherna som invånarna arbetar med
Några av de största arbetsgivarna i Skövde är Volvo, Bilia Personbilar, Högskolan, Coop Väst, Frej assistent, Försäkringskassan och Försvarsmakten, för att nämna några.
Näringsgrenarna som toppar listan på sysselsättning är vård och omsorg samt tillverkning och energi.
Utbildning
Skövde kommun satsar på utbildningar på alla olika nivåer. Förskola, grundskola, gymnasieskola samt högskola. Högskolan i Skövde erbjuder idag åtta olika program, som alla är mycket populära bland sökanden. På högskolan bedrivs även forskning kring spelområden.
Skövde har även en yrkeshögskola och på skolan finns sju olika yrkeshögskoleutbildningar. Dessa utbildningar är inom vårdadministration, vård och omsorg.
Information om yrket
Präster är anställda inom den svenska kyrkan och arbetar i församlingen. En präst kan också kallas för en pastor, men då inom frikyrkan.
Arbetsuppgifter
Präster är de som leder en församling. Deras församlingsarbete består av att utföra gudstjänster, dop, begravningar, konfirmation och att viga.
En präst undervisar om det kristna budskapet och en stor del av en prästs arbetsuppgifter är att samtala med, och vägleda människor i olika situationer och åldrar. En präst behöver inte enbart arbeta i kyrkan, de kan också arbeta som fängelsepräst, fältpräst, sjukhuspräst eller polispräst. En präst har tystnadsplikt.
De flesta präster i Sverige idag har valt att vidareutbilda sig vilket kan innebära arbetsuppgifter som är mer administrativa eller har en mer terapeutisk roll inom kyrkan.
Arbetsmiljö
Eftersom en stor del av en prästs arbete är att möta människor i olika situationer är det viktigt att du är socialt, men också mentalt lämpad för det eftersom det kan vara psykiskt krävande.