Lön Kranförare m.fl. Södertälje

Snittlön Kranförare m.fl. i Södertälje

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Södertälje

Södertälje ligger i landskapet Södermanland och är en tätort i Stockholm län. Runt 75 000 människor bor i centralorten och med sin närhet till huvudstaden passerar dagligen mycket trafik och folk genom Södertälje. I staden finns ett mycket rikt kulturliv och en lång tradition av invandring från andra länder. Under 1970-talet kom många finländare och därefter många syrianer hit, främst för att arbeta på de många fabriker som funnits och finns i staden.

I Södertälje har stora företag som Astra Zeneca, Scania och många andra biltillverkare haft en stor betydelse för stadens utveckling. I Södertälje finns också det kända Tom Tits som lär ut naturvetenskap till barn och ungdomar.

De vanligaste yrkena i Södertälje

Några av de vanligaste yrkena i Södertälje är vårdare, maskinoperatör, städare, restaurangyrken och köksbiträde. Både Astra Zeneca och Scania är stora arbetsgivare i staden. Här finns också skolor för att utbilda sig vid, några exempel är:

  • Campus Telge, som samarbetar med en lång rad högskolor och erbjuder de flesta utbildningar man kan tänka sig.
  • Kungliga tekniska högskolan, där man kan ta ett tekniskt basår, eller läsa olika masterprogram med inriktning mot att bli ingenjör eller liknande.
  • I Södertälje finns många folkhögskolor som har många utbildningslinjer, allt från hantverk till kreativa yrken, en av dem är Hagabergs folkhögskola.

Information om yrket

En kranförare, även kallat maskinförare, arbetar med hjälp av både större och mindre kranar att lossa, lasta och hantera olika sorters gods och föremål. Oftast jobbar man inom den större industrin, i hamnar, på byggarbetsplatser eller annat större projekt som kan behöva en kranförare.

Arbetsuppgifter

Att arbeta som kranförare innebär att man måste ha en gedigen yrkesutbildning innan man arbetar. En kranförare har ett stort ansvar att kunna hantera kranen rätt. Det kan handla om stort och tungt gods som skulle bli farligt om det felplaceras och då riskerar falla. Det finns olika kranar för varierande ändamål . Som kranförare har man också ansvar för kranens underhåll och att se över eventuella brister.

Arbetsmiljö

Som kranförare arbetar man ensam i en hytt men har radiokommunikation med sina kollegor. Radiokommunikationen är extra viktig då man inte kan nå varandra på något annat sätt. Arbetet innebär inga tunga lyft men mycket planering, strategi och noggrannhet.

Rulla till toppen