Snittlön Förskollärare i Sölvesborg
- Män 2023: 34500/mån
- Kvinnor 2023: 35300/mån
- Medel 2023: 35300/mån
Sölvesborg
Sölvesborg är en kommun belägen i Blekinge län, och är även en av de sydligaste städerna i Blekinge. Staden ligger nära gränsen till Skåne och är en mycket attraktiv stad på grund av sitt fina läge intill Östersjön. Staden lockar många turister och är känd för sina fina omgivning med många närliggande restauranger intill havet. Staden är känd för att främja företagsamhet och egenföretagare, vilket har lockat många att flytta till Sölvesborg. Befolkningsutvecklingen har därför varit positiv och stadigt uppgående de senaste åren.
Vanligaste yrkena i staden
Sölvesborg är en stad med mycket gott näringslivsklimat, och antalet egenföretagare i staden är högre än genomsnittet i övriga landet. Att driva eget företag och därmed vara entreprenör är en vanlig sysselsättning i staden. Många egenföretagare har etablerat sig i restaurangbranschen, vilket har gjort att yrken som kock och servitör har blivit bland de mest förekommande i staden. Det finns även ett flertal butiker i staden vilket medför en efterfrågan på butiksbiträden och kassapersonal.
Högre utbildning i Sölvesborg
På Valjevikens folkhögskola i västra Sölvesborg kan man utbilda sig inom vård- och omsorg, friskvård, idrott och även inom musik.
Det finns även ett kompetensutvecklingsinstitut där man kan vidareutbilda sig till exempelvis till specialistundersköterska.
Information om yrket
Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.
Arbetsuppgifter
Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.
Arbetsmiljö
Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.