Snittlön Grundskollärare i Staffanstorp
- Män 2023: 38400/mån
- Kvinnor 2023: 39100/mån
- Medel 2023: 38900/mån
Staffanstorp
Staffanstorp är en tätort som tillhör Skånes län och ligger i Sverige. Staffanstorp har cirka 25.000 invånare. Staffanstorp expanderar och det finns många förskolor och skolor. Dock finns det inte så mycket arbeten då många av invånarna pendlar till närliggande städer för att jobba. Men Malmö och Lund ligger väldigt nära Staffanstorp och dessutom har man pendlingsavstånd till Danmark som också erbjuder mycket arbeten. Staffanstorp är perfekt för den som vill bo i en lantlig miljö men ändå i centrum och samtidigt inte har några problem att pendla till eventuella arbeten.
Sevärdheter i Staffanstorp
Staffanstorp är rikt på natur, för den som älskar naturen. Det finns både naturreservat, nationalparker och parker. Skrylle naturreservat är en del av Dalby Söderskogs nationalpark. Upplev naturen och ta en vandring i denna fantastiska nationalpark, det finns fina promenadstråk och uppställda grillplatser om man vill ta en liten grillpaus. Det finns också flera stenbrott i området som måste ses.
Staffanstorp och järnvägsstation
Förr hade Staffanstorp en järnvägsstation. Den finns dock kvar men används inte, istället finns det en restaurang där. Man får ta sig till Lund eller Hjärup, där ligger de närmsta järnvägsstationerna. Det finns en godsbana men för närvarande trafikeras den inte. Det finns önskemål om att återuppta banan men än så länge finns inget beslut på om den ska återupptas eller läggas ned.
Information om yrket
En grundskollärare är en lärare som undervisar i årskurs 1-9. I Sverige finns det ett krav på lärarlegitimation, och för att erhålla en lärarlegitimation för grundskolan behöver läraren har läst grundlärarprogrammet på något av landets högskolor eller universitet.
Arbetsuppgifter
En grundskollärare i årskurs 1-3 har en generell behörighet att undervisa i de flesta ämnena, såsom matematik, svenska och engelska. Från och med årskurs 4 är kraven högre på att varje grundskollärare ska undervisa i de ämnen som han eller hon är utbildad i, exempelvis att man är SO-lärare eller lärare i matematik. Grundskolläraren har också ett socialt och fostrande uppdrag, det handlar ofta om att lösa konflikter mellan elever och ha kontakt med föräldrar..
Arbetsmiljö
Lärare har en stor frihet att själva disponera sitt arbete. En lärare har schemalagd undervisningstid samt så kallad förtroendetid. Förtroendetiden innebär att läraren har tid att på egen hand förbereda sin undervisning. Arbetsbördan för lärare är stor, men det kompenseras i viss mån av den mycket goda löneutvecklingen.