Lön Bergssprängare Strömstad

Snittlön Bergssprängare i Strömstad

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Strömstad – en stad i havsmiljö

Strömstad ligger i norra Bohuslän vid Skagerack och är Sveriges västligaste stad med över 7 000 invånare. Staden har en lång historia med fornlämningar ända sedan äldre stenåldern, bland annat domarringar och hällristningar. 1676 fick man formellt stadsrättigheter av Karl XI. 1782 upptäcktes Leijonkällan vid Surbrunn och 1786 byggdes Sveriges första varmbadhus och detta blev början på kurortsepoken. Strömstad blev en mycket populär badort som bland annat kungafamiljen brukade besöka. Under 1800- och 1900-talen blev fiske och konservindustrin viktiga näringsgrenar och numera är turism- och besöksnäringen mycket viktig på grund av närheten till hav och natur samt gränshandeln på grund av närheten till Norge.

Många sevärdheter för turister

Som turist har du mycket att uppleva i Strömstad. Det vackra rådhuset och den mäktiga kyrkan dominerar stadsbilden. Här finns både museum – Strömstads museum med en stor samling föremål – och konsthall – konsthallen Lokstallet med samtidskonst i ett före detta lokstall. Det ges också tillfälle till många naturupplevelser i havsmiljö och det finns många natursköna öar att besöka. Kosterhavets nationalpark vid Kosteröarna, Sveriges västligaste bebodda öar, är Sveriges första marina nationalpark med många sällsynta växt- och djurarter. På Tjärnö finns en marinzoologisk station som är centrum för forskning om havet.


Information om yrket

En bergsprängare kan vara anställd hos bygg- berg- eller anläggningsföretag. Det är också vanligt med entreprenörer inom yrkeskåren. En bergsprängare är en bergarbetare med sprängkort.

Arbetsuppgifter

Bergsprängaren arbetar med att borra och spränga bort berg vid exempelvis väg- och tunnelbyggen. Arbetet sker ovan och/eller under jord. Sprängkortet ger innehavaren behörighet att ladda och avlossa sprängningar. Bergets egen karaktär ska analyseras och kunskap i att bedöma bergmassa krävs. Sprängningen måste få den effekt som önskas så berget inte börjar rasa senare. Inför en sprängning laddas borrhål med sprängmedel och det är viktigt med rätt mängd och rätt avstånd mellan borrhålen.

Arbetsmiljö

Om sprängningen görs av okunniga personer kan det vara extremt farligt. För att minimera riskerna förbereds sprängningen i flera olika moment. Dynamiten fraktas för sig och tändarna i separata förpackningar. Det är fysiskt påfrestande med tunga lyft av dynamitlådor. Säkerheten kommer dock först och materialet får inte hamna i orätta händer. Buller, väta och kyla är stående inslag. Men yrket är omväxlande och arbetsplatserna varierar. Inte minst är det mycket spännande.

Rulla till toppen