Lön Distriktssköterskor Strömstad

Snittlön Distriktssköterskor i Strömstad

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: 42500/mån
  • Medel 2022: 42500/mån

Strömstad – en stad i havsmiljö

Strömstad ligger i norra Bohuslän vid Skagerack och är Sveriges västligaste stad med över 7 000 invånare. Staden har en lång historia med fornlämningar ända sedan äldre stenåldern, bland annat domarringar och hällristningar. 1676 fick man formellt stadsrättigheter av Karl XI. 1782 upptäcktes Leijonkällan vid Surbrunn och 1786 byggdes Sveriges första varmbadhus och detta blev början på kurortsepoken. Strömstad blev en mycket populär badort som bland annat kungafamiljen brukade besöka. Under 1800- och 1900-talen blev fiske och konservindustrin viktiga näringsgrenar och numera är turism- och besöksnäringen mycket viktig på grund av närheten till hav och natur samt gränshandeln på grund av närheten till Norge.

Många sevärdheter för turister

Som turist har du mycket att uppleva i Strömstad. Det vackra rådhuset och den mäktiga kyrkan dominerar stadsbilden. Här finns både museum – Strömstads museum med en stor samling föremål – och konsthall – konsthallen Lokstallet med samtidskonst i ett före detta lokstall. Det ges också tillfälle till många naturupplevelser i havsmiljö och det finns många natursköna öar att besöka. Kosterhavets nationalpark vid Kosteröarna, Sveriges västligaste bebodda öar, är Sveriges första marina nationalpark med många sällsynta växt- och djurarter. På Tjärnö finns en marinzoologisk station som är centrum för forskning om havet.


Information om yrket

Efter den 3-åriga utbildningen till legitimerad sjuksköterska går det att specialisera sig till distriktssköterska. En distriktssköterska kan bland annat arbeta på vårdcentraler, familjecentraler eller BVC samt inom kommunen, på exempelvis äldreboenden.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifter varierar beroende på var en distriktssköterska är anställd. Vanligtvis ingår anamnestagning och telefonrådgivning i arbetsuppgifterna, oavsett arbetsplats. Det är också vanligt förekommande att distriktssköterskor har egna mottagningar för patienter med kroniska sjukdomar, såsom astma/KOL och diabetes. På en vårdcentral brukar distriktssköterskorna ansvara för blodtryckskontroller, såromläggningar samt vaccinationer. Distriktssköterskor har också förskrivningsrätt och kan förskriva vissa läkemedel och hjälpmedel.

Arbetsmiljö

Distriktssköterskor arbetar ofta i nära samarbete med varandra och andra yrkeskategorier, vilket ställer krav på hög samarbetsförmåga. Distriktssköterskor är ofta ”vägen in” för patienterna och det är hos dem en första bedömning av patientens sjukdomstillstånd görs. Vid hög siffra av patientflöden kan således arbetsanhopningar uppkomma. På mindre arbetsplatser där en distriktssköterska står som ensam ansvarig för en mottagning kan arbetssituationen emellanåt bli tuff, då det ställs krav på hög närvaro hos den enskilda.

Rulla till toppen