Lön Veterinärer Strömstad

Snittlön Veterinärer i Strömstad

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: 46400/mån
  • Medel 2022: 47200/mån

Strömstad – en stad i havsmiljö

Strömstad ligger i norra Bohuslän vid Skagerack och är Sveriges västligaste stad med över 7 000 invånare. Staden har en lång historia med fornlämningar ända sedan äldre stenåldern, bland annat domarringar och hällristningar. 1676 fick man formellt stadsrättigheter av Karl XI. 1782 upptäcktes Leijonkällan vid Surbrunn och 1786 byggdes Sveriges första varmbadhus och detta blev början på kurortsepoken. Strömstad blev en mycket populär badort som bland annat kungafamiljen brukade besöka. Under 1800- och 1900-talen blev fiske och konservindustrin viktiga näringsgrenar och numera är turism- och besöksnäringen mycket viktig på grund av närheten till hav och natur samt gränshandeln på grund av närheten till Norge.

Många sevärdheter för turister

Som turist har du mycket att uppleva i Strömstad. Det vackra rådhuset och den mäktiga kyrkan dominerar stadsbilden. Här finns både museum – Strömstads museum med en stor samling föremål – och konsthall – konsthallen Lokstallet med samtidskonst i ett före detta lokstall. Det ges också tillfälle till många naturupplevelser i havsmiljö och det finns många natursköna öar att besöka. Kosterhavets nationalpark vid Kosteröarna, Sveriges västligaste bebodda öar, är Sveriges första marina nationalpark med många sällsynta växt- och djurarter. På Tjärnö finns en marinzoologisk station som är centrum för forskning om havet.


Information om yrket

Veterinär är ett så kallat legitimationsyrke och de jobbar till exempel med medicinsk behandling av djur, djurkontroll, livsmedelskontroll. Veterinärer jobbar med akut- och förebyggande vård för djur.

Arbetsuppgifter

En distriktsveterinär jobbar främst med djur inom lantbruk, djur i ladugårdar och stall. En veterinär på et djursjukhus opererar, behandlar och vårdar sjuka djur, vilket är mest smådjur och hästar.

Som djurhälsoveterinär jobbar man vid slakteri- och husdjursföreningar. Man ger tips till lantmän om till exempel förebyggande djurhälsovård, skötsel och hygien.

En länsveterinär jobbar inom länsstyrelsen med djurskydd och livsmedelskontroll. De håller koll på veterinärverksamheten i deras län, ger information och leder kurser.

Officiella veterinärer på livsmedelsverket kontrollerar att djuren är friska och bestämmer om köttet kan godkännas som matvara efter slakt.

Legitimerade djurskötare och veterinärer kan även undervisa djurvårdsutbildningar på till exempel Naturbruksprogrammet på gymnasium i kursen Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1 och 2.

Arbetsmiljö

Miljön och vart man jobbar ser olika ut beroende på inriktning men det är viktigt att jobba säkert och förebygga skador. Djursjukvården ligger högt i arbetsskadestatistiken.

Rulla till toppen