Snittlön Socialsekreterare i Sundsvall
- Män 2023: 37300/mån
- Kvinnor 2023: 38100/mån
- Medel 2023: 38000/mån
Sundsvall
Sundsvall ligger i Medelpad vid Sundsvallsfjärden i Bottenviken längs Norrlandskusten. Det är Västernorrlands läns största tätort med över 58 000 invånare. Sundsvall fick sina stadsrättigheter redan 1621, men det var först i och med sågverksindustrins framväxt på 1800-talet som staden började växa kraftigt. I slutet av 1800-talet var Sundsvall det mest sågverkstäta området i världen och en av Sveriges rikaste städer. Något som hade mycket stor betydelse för stadens utseende var den stora branden 1888. Efter det fick man bara bygga hus i sten och därför kallas stadskärnan Stenstaden, med många olika arkitekturstilar representerade och som är välbevarad än idag. Kulturmagasinet är en sammanbyggnad av fyra olika hamnmagasin och här ryms både museum som berättar om Sundsvalls historia och bibliotek. 1989 fick magasinet Europa-Nostra-priset och 1989 European Museum of the Year Award.
Många möjligheter till friluftsliv
I Sundsvall är det nära till naturen med många möjligheter till friluftsliv. Bland annat finns 30 mil sammanhängande skidspår runt staden. På Södra Stadsberget finns skidanläggningar och motionsspår och i naturreservatet Norra Stadsberget finns förutom härliga naturområden med biologisk mångfald även ett friluftsmuseum med ett 40-tal kulturhistoriska byggnader från olika tidsepoker. Från utsiktstornet Glasspinnen har man en storslagen utsikt över hela Sundsvall.
Information om yrket
En socialsekreterare är en person med socionomutbildning som är anställd i en kommun med uppgift att arbeta med människor med sociala problem av olika karaktärer. Socialsekreterare tillhör rent organisatoriskt socialtjänsten i en kommun som är underställd en politisk nämnd, den nämnden heter vanligtvis socialnämnden.
En socialsekreterares arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för en socialsekreterare kan skilja sig åt rätt mycket beroende på var i landet man arbetar. Många socialsekreterare arbetar med frågor om ekonomiskt bistånd, det vill säga de hjälper människor som har svårt att försörja sig själva och behöver få ersättning från kommunen. Det är socialsekreteraren som fattar beslut om ekonomiskt bistånd. Socialsekreterare arbetar också med att stötta unga med sociala problem, men också med att sätta in insatser för personer i kommuner som har missbruksproblematik.
Arbetsmiljön för en socialsekreterare
Socialsekreterare verkar ofta i en utsatt miljö. Arbetsbördan är vanligtvis ganska stor, det finns många personer med sociala problem som behöver hjälp. Med tanke på bristen på socionomer har socialsekreterare dock en bra lön och goda villkor.