Lön Träarbetare, snickare m.fl. Sundsvall

Snittlön Träarbetare, snickare m.fl. i Sundsvall

  • Män 2020: 33300/mån
  • Kvinnor 2020: ../mån
  • Medel 2020: 33300/mån

Sundsvall

Sundsvall ligger i Medelpad vid Sundsvallsfjärden i Bottenviken längs Norrlandskusten. Det är Västernorrlands läns största tätort med över 58 000 invånare. Sundsvall fick sina stadsrättigheter redan 1621, men det var först i och med sågverksindustrins framväxt på 1800-talet som staden började växa kraftigt. I slutet av 1800-talet var Sundsvall det mest sågverkstäta området i världen och en av Sveriges rikaste städer. Något som hade mycket stor betydelse för stadens utseende var den stora branden 1888. Efter det fick man bara bygga hus i sten och därför kallas stadskärnan Stenstaden, med många olika arkitekturstilar representerade och som är välbevarad än idag. Kulturmagasinet är en sammanbyggnad av fyra olika hamnmagasin och här ryms både museum som berättar om Sundsvalls historia och bibliotek. 1989 fick magasinet Europa-Nostra-priset och 1989 European Museum of the Year Award.

Många möjligheter till friluftsliv

I Sundsvall är det nära till naturen med många möjligheter till friluftsliv. Bland annat finns 30 mil sammanhängande skidspår runt staden. På Södra Stadsberget finns skidanläggningar och motionsspår och i naturreservatet Norra Stadsberget finns förutom härliga naturområden med biologisk mångfald även ett friluftsmuseum med ett 40-tal kulturhistoriska byggnader från olika tidsepoker. Från utsiktstornet Glasspinnen har man en storslagen utsikt över hela Sundsvall.


Information om yrket

Som träarbetare eller snickare är man vanligen anställd hos ett bygg- eller anläggningsföretag. Man kan också vara egenföretagare inom yrket.

Arbetsuppgifter

Träarbetaren arbetar med renovering, nybyggnation eller ombyggnation av hus, lokaler, och bostäder. Man kan också bygga broar eller andra konstruktioner. Ritningsläsning är en stor del av arbetet men träarbetaren har också flera andra arbetsuppgifter under byggets gång. En träarbetare eller snickare kan också arbeta med att till exempel konstruera möbler. Som träarbetare behöver man ofta också välja material efter hållfasthet och efter vad som ska byggas. Just studier av olika material är ofta något som ingår i träarbetarens arbetsuppgifter.

Arbetsmiljö

Träarbetaren samarbetar ofta med andra yrkesgrupper när det gäller större arbeten. Arbetet kan ske inomhus eller utomhus och hög höjd förekommer. När det gäller träarbetare som arbetar med byggnation kan flexibilitet angående arbetsort krävas då byggena ofta ligger på olika ställen. Många gånger är arbetet fysiskt krävande med det finns en hel del hjälpmedel som kranar och elektriska verktyg.

Rulla till toppen