Lön Svetsare och gasskärare Torslanda

Snittlön Svetsare och gasskärare i Torslanda

  • Män 2023: 34900/mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: 34400/mån

Torslanda

Torslanda tillhör en stadsdel som ligger i Göteborgs län, i Sverige. Torslanda har cirka 24000 invånare och består av mindre tätorter och ligger väster om Hisingen. Det är ett område fullt med badorter och natur då det ligger nära kusten. Torslanda är mest känt för deras bilfabrik, Volvo personvagnars fabrik och har även huvudkontoret, Volvo AB i Göteborg. Det finns inte så många lägenheter i Torslanda, det är framför allt villor och radhus.

Torslanda havsbadskoloni

Torslanda var första staden som hade kolonier och blev utsedd till den första havskolonin i Skandinavien år 1924. 123 stycken kolonier om 1000 kvadratmeter byggdes på Skeppstadsholmen det året.

Sevärdheter och aktiviteter i Torslanda

Det finns mycket att se och göra i Torslanda och här kan man bland annat uppleva Hällmålningen, "Tumlehed Rockwallpainting". Man kan besöka Volvo Car factory och se massvis med bilar som Volvo har tillverkat. För naturmänniskan rekommenderas att besöka Sillvik naturreservat men också att åka på västerhavsrundan som tar en ut till Västerhavets kust. I Sillvik naturreservat finns även många badplatser, vissa är utrustade med bryggor. När man åker västerhavsrundan får man uppleva många destinationer som till exempel Arendal, Torsviken, Torslanda lagun, Majvik, Hjuviks brygga, Hästeviksbadet och mycket mer. En väldigt härlig aktivitet och upplevelse för alla.


Lön svetsare

Vi hämtar vår lönestatistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Hur blir man svetsare?

Inom det Industritekniska programmet på gymnasiet finns inriktningen svetsteknik som gör att du blir utbildad svetsare. Du kan även få en svetsutbildning via en arbetsmarknadsutbildning eller Komvux. Det kan även finnas utbildningar på Yrkeshögskolan. Många av utbildningarna innebär även att du har möjlighet att arbeta internationellt om du vill eftersom utbildningarna innehåller flera prov som har den godkända standarden EN 287.

Vad arbetar en svetsare med?

Som svetsare kan du arbeta inom flera olika branscher, med olika material och svetsmetoder. Sammanfogning och svetsning behövs i allt från byggen av fastigheter till tillverkning av medicinsk utrustning. Du kan arbeta med reparation, montering eller tillverkning av olika stålkonstruktioner eller metallprodukter. Det du gör som svetsare är att du med hjälp av olika svetsmetoder fogar samman olika metalldelar. Det är viktigt att du har god kunskap om hur olika metaller är uppbyggda och vilka egenskaper de har. Om du arbetar som automatsvetsare fogar du samman metalldelar med hjälp av en svetsrobot eller en automatsvetsutrustning. Det är också vanligt att du i så fall även ansvarar för att programmera roboten. Om du är rörsvetsare arbetar du med kvalificerad svetsning i rostfritt stål och stål.

Vad är en normal lön för en svetsare?

Den genomsnittliga lönenivån för en svetsare framgår av den gröna kurvan ovan. Beroende på vilken bransch du arbetar inom, vilken erfarenhet du har och vilka kunskaper du har varierar lönenivåerna. Om du har specialistkunskaper och arbetar med krävande svetsningar blir din lön högre. Vilken lön du får kan också variera beroende på vilket kollektivavtal du tillhör.

Arbetstider för en svetsare

Det går inte att säga vad som är normala arbetstider för en svetsare eftersom du kan arbeta inom många olika branscher. Din arbetsplats kan finnas inom tillverkningsindustrin, inom processindustrin, på en byggarbetsplats, vid broanläggningar, och så vidare. Arbetar du inom byggbranschen med husbyggen kan din normala arbetstid vara 7.00-16.00 på vardagar. Är du egen företagare och arbetar med till exempel smidesarbeten kan du själv bestämma dina arbetstider.

Övertidsersättning

Om din arbetsgivare beordrar dig att arbeta utanför din normala arbetstid får du övertidsersättning. Vilken övertidsersättning du får varierar beroende på vilket kollektivavtal du tillhör. Övertidsersättning betalas ut i pengar eller i tid.

Semester

Enligt semesterlagen har alla som arbetar heltid rätt till 25 dagars semesterledighet per år. Här finns även regler om hur mycket du får i semesterlön. I ditt kollektivavtal finns det ofta bättre villkor för din semester och semesterlön.

Fackförbund för svetsare

Det finns olika fackförbund för dig att välja mellan som svetsare. Vilket som är bäst att tillhöra beror på vilken bransch du arbetar inom. Några exempel:
  • IF Metall är ett fackförbund för personer som arbetar inom industrin
  • Kommunal är ett fackförbund personer anställda inom kommuner och regioner
Rulla till toppen