Snittlön Tandsköterskor i Tranås
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 31000/mån
- Medel 2023: 30900/mån
Tranås
Tranås är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. Det ligger nära en sjö som heter Sommen, som tillhör landskapet Småland. Det rinner en å längs Tranås som leder ut till sjön. Det Tranås är mest känt för, är att de har blivit utsedda till Sveriges musikkommun vid flera tillfällen. Tranås har ca 14.000 invånare och är därmed inte så stort.
Utbildning och skola
Det finns inte så många grundskolor, högstadieskolor och gymnasium i Tranås men däremot finns det en del förskolor. Dock kan man sköta mycket utbildning på distans idag, vilket är bra eftersom det inte finns så många fysiska skolor. Holavedsgymnasiet, som skolan heter, är den enda gymnasieskola som finns i Tranås.
Sevärdheter i Tranås
Tranås är rikt på natur, där finns bland annat Östanåparken samt Illerns naturreservat. Östanåparken ligger mitt i Tranås och det är ett mysigt promenadstråk att gå. Längs med parken rinner Svartån och det finns mycket natur och djur att utforska. Förutom Östanåparken och Illerns naturreservat kan man också besöka Naturum Sommen som ligger just vid sjön Sommen. På sommaren erbjuds massa aktiviteter såsom tipspromenader, men de har också en utställning om man vill veta mer om naturen. Dessutom har de ett akvarium där man kan se vilken sorts fiskar som lever i sjön Sommen.
Information om yrket
Tandsköterskor jobbar på tandläkarmottagningar i team tillsammans med tandläkare och tandhygienister. De assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter och har även administrativa uppgifter i receptionen. Bra egenskaper är känsla för service och noggrannhet.
Arbetsuppgifter
Tandsköterskan assisterar tandläkaren och det kan bland annat innebära att plocka fram utrustning och arbetsmaterial och att rengöra och sterilisera instrument. De kan också ha självständiga uppgifter som att putsa och polera tänder, ge fluorbehandling, ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, göra tillfälliga fyllningar samt informera om tandhygien och tandhälsa. Till de administrativa sysslorna hör att ta emot patienter, tidsbokning, journalföring och fakturering.
Utbildning
Man kan läsa till tandsköterska genom Yrkeshögskolan, en utbildning på cirka 1,5 år. Inträdeskrav är avslutat treårigt gymnasium. I utbildningen ingår mycket praktik. Sedan kan man vidareutbilda sig till röntgen-, operations- eller specialisttandsköterska eller ortodontiassistent, det vill säga tandreglering. Man kan också vidareutbilda sig inom dentalmaterial och tandvårdsinstrument. Det finns därmed goda valmöjligheter.