Snittlön Tandläkare i Uddevalla
- Män 2023: 50500/mån
- Kvinnor 2023: 53300/mån
- Medel 2023: 52300/mån
Uddevalla
Antalet invånare i Uddevalla, tidigare Oddevold, uppgår till cirka 56 000, vilket innebär Bohusläns största tätort. Det är en stad som har bytt nationalitet sju gånger och som har brunnit ner till marken inte mindre än sex gånger.
Troligen grundandes Uddevalla 1498. Dock ska det finnas skriftliga handlingar som antyder att staden grundades tidigare än så, men under namnet Oddewall (som blev Oddevold och sedermera Uddevalla).
Se och göra
I Uddevalla ligger Bohusläns Museum; Sveriges näst mest besökta regionala museum. Här finns också Sveriges äldsta bad- och kurort, Gustafsberg, samt Uddevallas skärgårdsbåtar som har trafikerat Uddevallas fjordar sedan 1800-talet.
Dåtid och nutid
Uddevalla var länge en betydande import- och exportstad tack vare återkommande sillperioder. Det strategiska läget vid havet lade sedan grunden till det näringsliv som tog fart i och med industrialiseringen på 1800-talet och som lever än idag.
Uddevalla Bomullspinneri och Uddevalla Tändsticksfabrik är exempel på tidiga industrier. Därpå följde Schwartzman & Nordström konfektionstillverkning samt AutoNova och Volvo Cars. Numera är det inom bygg, handel, rätts- och utbildningsväsendet som många Uddevallabor arbetar.
Ubildning
Sinclair, Agneberg Östrabo och Margretegärde är namn på skolenheter och tillhör Sveriges största gymnasieskola där drygt 4 000 elever studerar på skolans olika program.
För den som vill ägna sig åt kombinationen studier och elitidrott erbjuds fotboll, handboll, simning och friidrott på den femte enheten; Uddevalla elitidrottsgymnasium. Sedan 1990 ligger även Högskolan Väst i Uddevalla.
Information om yrket
Tandläkare utreder människors munhälsa och behandlar skador och sjukdomar i munhålan. En tandläkare undersöker patientens mun för att se om det finns några skador eller sjukdomar i munnen och på tänderna. Tandläkaren brukar bedöma patientens skador och sedan behandla det som behövs. Tandläkaren brukar ha hjälp av sina kollegor som sköter t.ex. skrapning av tänder vid t.ex. tandsten. Tandläkaren kan då delegera detta till sina kollegor.
För att få vara tandläkare krävs god utbildning samt en legitimation. Det är ett väldigt stressigt yrke då tandläkaren får träffa på många olika patienter varje dag. För att tandläkaren ska kunna göra sitt jobb behövs god hygien och alla de verktyg som krävs för att kunna utföra ett korrekt jobb. Det är viktigt med rengöring efter varje patient och även att ha engångsartiklar som man kan kasta och byta ut. Tandläkaren ska förses med munskydd för sin egen hälsa och bör ta pauser emellanåt för att kunna återhämta sig.