Lön Fiskodlare Ulricehamn

Snittlön Fiskodlare i Ulricehamn

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Ulricehamn

Ulricehamns kommun, med sina närmare 25000 invånare, ligger i Västra Götalands län. Mer specifikt är staden belägen vid ån Ätran, där den rinner ut i sjön Åsunden. De senaste åren har befolkningen ökat i snabb takt, vilket tyder på att kommunen i fråga anses vara attraktiv att bo i. I centrala Ulricehamn finns goda shoppingmöjligheter, såväl i form av välkända kedjor som lokala guldkorn. Året runt arrangeras aktiviteter i stadskärnan för att skapa en levande stad och god stämning. Ulricehamn har även gott om möjligheter att vistas i naturen och att utöva sport.

Upplev naturen i Ulricehamn

På vintern erbjuder Ulricehamn Ski Center utförsåkning av hög klass. Här finns backar som passar allt från nybörjare till den rutinerade skidåkaren. Skidanläggningen utlovar en upplevelse som annars kräver en resa betydligt längre norrut. Öster om tätorten ligger Lassalyckans friluftsområde. Här har världscupen i längdåkning arrangerats två gånger. Det bedrivs även en hel del andra sporter i området. Cykling, orientering, konståkning och boule är några av dessa. För den som uppskattar av njuta av naturen i ett något lugnare tempo är Komosse naturreservat ett måste att besöka. Ett stort myrlandskap som är hem åt många sorters växter och djur. Den halvmil långa vandringsleden Björnöleden guidar dig runt med hjälp av spång över mossen. Här bjuds besökaren på en fantastisk naturupplevelse som nästan ger en känsla av att befinna sig i fjällen.


Information om yrket

I Sverige är det främst regnbågslax som odlas men även andra laxfiskar och ål förekommer. Förutom matfisk odlas fisk för utsättning och vidareuppfödning. Själva fiskodlingen sker i dammar, sjöar eller hav och företagen inom vattenbruk är ofta små.

Arbetsuppgifter

Framförallt är det ett praktiskt arbete med skötsel av fisken i dess olika stadier men även administrativt arbete som marknadsföring och ansökningar om olika tillstånd förekommer.
Från rom till slakt är det många olika arbetsuppgifter som fiskodlare. Utfodring, hälsokontroller, vattenanalyser och underhåll av det maskinella liksom packning och transport efter slakt är några av alla moment som förekommer på en fiskodling. En åtgärdsplan gällande biosäkerhet och hygien ska finnas framtagen tillsammans med en veterinär eller djurhälsoinspektör. En person eller organisation godkänd av jordbruksverket måste ansvara för hälsoövervakningen på odlingen.

Arbetsmiljö

Arbetet kan stundtals vara tungt och riskfyllt. Vid fiskodling används en del kemikalier varav några kan vara hälsofarliga. Då arbetet sker nära vatten finns risk för drunkning om det exempelvis saknas tillräckligt höga skyddsstaket.

Rulla till toppen