Lön Geologer och geofysiker m.fl. Ulricehamn

Snittlön Geologer och geofysiker m.fl. i Ulricehamn

  • Män 2022: 46800/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 45700/mån

Ulricehamn

Ulricehamns kommun, med sina närmare 25000 invånare, ligger i Västra Götalands län. Mer specifikt är staden belägen vid ån Ätran, där den rinner ut i sjön Åsunden. De senaste åren har befolkningen ökat i snabb takt, vilket tyder på att kommunen i fråga anses vara attraktiv att bo i. I centrala Ulricehamn finns goda shoppingmöjligheter, såväl i form av välkända kedjor som lokala guldkorn. Året runt arrangeras aktiviteter i stadskärnan för att skapa en levande stad och god stämning. Ulricehamn har även gott om möjligheter att vistas i naturen och att utöva sport.

Upplev naturen i Ulricehamn

På vintern erbjuder Ulricehamn Ski Center utförsåkning av hög klass. Här finns backar som passar allt från nybörjare till den rutinerade skidåkaren. Skidanläggningen utlovar en upplevelse som annars kräver en resa betydligt längre norrut. Öster om tätorten ligger Lassalyckans friluftsområde. Här har världscupen i längdåkning arrangerats två gånger. Det bedrivs även en hel del andra sporter i området. Cykling, orientering, konståkning och boule är några av dessa. För den som uppskattar av njuta av naturen i ett något lugnare tempo är Komosse naturreservat ett måste att besöka. Ett stort myrlandskap som är hem åt många sorters växter och djur. Den halvmil långa vandringsleden Björnöleden guidar dig runt med hjälp av spång över mossen. Här bjuds besökaren på en fantastisk naturupplevelse som nästan ger en känsla av att befinna sig i fjällen.


Information om yrket

Som geolog finns det många olika arbetsmöjligheter. Det finns flera olika typer av arbetsgivare som till exempel myndigheter, gruvföretag, energiföretag och konsultfirmor. Beroende på vad för inriktning geologen har så kan denne ha olika yrkestitlar som till exempel berggrundsgeolog eller geofysiker.

Arbetsuppgifter

En geolog undersöker jorden, dess sammansättning, förutsättning och gör en riskbedömning. Detta behövs göras inför byggen av till exempel vägar och tunnlar. En geolog kan även göra geologiska undersökningar för att hitta naturresurser och finna hållbara sätt att utvinna dessa. En geofysiker studerar marken med hjälp av fysik som till exempel magnetism, vibration och elektromagnetiska vågor för att läsa av markens innehåll.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön beror mycket på vart geologen är anställd. En del spenderar mesta tiden på kontor som konsulter medan andra är ute på fältet och tar prover och gör beräkningar på marken. För geologer som är med vid sprängningar i gruvor så finns det mer risker än för dem som sitter på ett kontor. Geologer kan även arbeta utomlands med till exempel vattenfrågor i utvecklingsländer.

Rulla till toppen