Snittlön Slaktare och styckare m.fl. i Upplands Väsby
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Upplands väsby
Upplands Väsby är en kommun i Sverige som ligger i norra Stockholm. Det finns drygt 41000 invånare i Upplands Väsby. Eftersom Upplands Väsby tillhör Stockholms län innebär det att det finns gott om jobb, då Stockholms är Sveriges största stad . Det tar drygt 20 minuter att ta sig från Upplands Väsby till centrala Stockholm, där man finner det mesta. Upplands Väsby är alltså lite som att bo på landet men ändå nära intill en storstad, vilket är perfekt för den som inte vill bo i en storstad men ändå vill ha nära till en. Man får alltså en lantlig miljö men samtidigt nära till skolor, arbeten och affärer. Man behöver dock inte åka in till centrala Stockholm för att gå i affärer. I närheten av Upplands Väsby finns många butiker och shoppingcenter.
Industrier i Upplands Väsby
Det finns många industriområden i Upplands Väsby och i närliggande områden, och därför också många industrijobb. Om man jobbar inom dessa yrken är det en fördel att ha bil då kommunikationen inte är jättebra till dessa arbetsplatser.
Skolor och utbildningar
I Upplands Väsby finns det en hel del förskolor, skolor och gymnasieskolor att välja bland. Man kan också studera online om man föredrar det. Upplands Väsby erbjuder även lektioner online liksom många andra skolor.
Information om yrket
Slaktare och styckare kan antingen driva mindre slakterier på till exempel gårdar, eller arbeta på större slakterier. På de mindre gårdsslakterierna förekommer i regel slakt och styckning av både vilda och tama djur.
Arbetsuppgifter
Slaktarens uppgift är att avliva och avbloda djuret innan det ska styckas. Djuret ska också flås. Styckaren delar sedan djurkroppen i mindre bitar som sedan packas in och skickas vidare. Styckaren kan antingen grovstycka djuret och bara dela köttet i större bitar, eller finstycka och märka upp varje köttbit för sig.
Arbetsmiljö
I arbetsmiljön förekommer en del blod, djurkroppar och det är ofta kallt för att köttet ska behålla sin fräschet och för att det ska vara dugligt för konsumenten. Det förekommer höga ljud, och tunga lyft. Kranar, liftar och andra lyfthjälpmedel underlättar dock. På större slakterier förekommer också bensågar och maskiner som underlättar styckning och slakt. Hygienkraven är strikta både på stora och små slakterier.