Lön Finmekaniker Vallentuna

Snittlön Finmekaniker i Vallentuna

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Vallentuna

Vallentuna är en kommun i norra delen av Stockholms län och södra delen av Upplands landskap.

Den skapades 1971 då en kommunreform i Össeby landskommun avgjorde att Vallentuna skulle bli en egen kommun. Vid bildandet hade kommunen ca 7000 boenden, men byggande och befolkning ökade ordentligt då kommunen blev egen och affärscentrum skapades och bostadsbyggandet ökade.

Här bor 33 175 personer med en medelålder på 39 år. Dessa lever i ca 12500 bostäder, mestadels små hus. Vallentuna räknar med en befolkningsökning på ca 500 personer per år och anser sig vara en del av tillväxtkommunerna i Stockholms län. Av den totala befolkningen består ca 18 % av invandrade från utlandet. Kommunen satsar på att hjälpa invandrare till anpassning genom språk, skola och arbete. En stor satsning i Vallentuna beror på närheten till Arlanda flygplats där en del som bor här också arbetar.

De flesta som bor i Vallentuna pendlar till Stockholm för att arbeta och det görs företrädesvis med kollektivtrafik i form av Roslagsbanan eller med egen bil. Roslagsbanan körs av SL, Storstockholms lokaltrafik. Här finns en gymnasieskola och tolv grundskolor, övervägande med kommunal drift.

I Vallentuna centrum finns möjlighet till shopping, fika och restaurangbesök.
Dess vackra natur utgör också en källa till glädje och närheten till Stockholms city gör att man lätt hittar på vad man än kan tänkas vilja.


Information om yrket

Finmekaniker är personer som arbetar med att reparera och tillverka instrument med väldigt höga toleranskrav. Detta betyder att fel på mer än en millimeter inte inte kan tillåtas. Dessa produkter kan vara exempelvis vetenskapliga instrument, klockor, kameror, medicinska experiment eller elektronik.

Arbetsuppgifter

Som finmekaniker arbetar man med att tillverka och reparera instrument med väldigt höga toleranskrav. Finmekanikern brukar inte designa produkterna själv, utan bygger efter färdiga ritningar. I tillverkningen och reparationen behöver man använda en mängd olika tekniker såsom svarvning, slipning, borrning och mätning. Man ansvarar ibland också för slutjustering och testning. Dessutom ansvarar man för att ställa in diverse mätinstrument.

Arbetsmiljö

Finmekaniker kan arbeta antingen i mindre verkstäder eller i fabriker. Arbetsmiljön kan stundtals vara bullrig, och man kan då behöva använda hörselskydd. Vissa maskiner såsom svarvar kan också kräva extra säkerhetsutrustning. Man kan arbeta både ensam eller i arbetslag som finmekaniker. Det är ett omväxlande arbete som kräver stor noggrannhet.

Rulla till toppen