Lön IT-säkerhetsspecialister Vallentuna

Snittlön IT-säkerhetsspecialister i Vallentuna

  • Män 2022: 57400/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 57100/mån

Vallentuna

Vallentuna är en kommun i norra delen av Stockholms län och södra delen av Upplands landskap.

Den skapades 1971 då en kommunreform i Össeby landskommun avgjorde att Vallentuna skulle bli en egen kommun. Vid bildandet hade kommunen ca 7000 boenden, men byggande och befolkning ökade ordentligt då kommunen blev egen och affärscentrum skapades och bostadsbyggandet ökade.

Här bor 33 175 personer med en medelålder på 39 år. Dessa lever i ca 12500 bostäder, mestadels små hus. Vallentuna räknar med en befolkningsökning på ca 500 personer per år och anser sig vara en del av tillväxtkommunerna i Stockholms län. Av den totala befolkningen består ca 18 % av invandrade från utlandet. Kommunen satsar på att hjälpa invandrare till anpassning genom språk, skola och arbete. En stor satsning i Vallentuna beror på närheten till Arlanda flygplats där en del som bor här också arbetar.

De flesta som bor i Vallentuna pendlar till Stockholm för att arbeta och det görs företrädesvis med kollektivtrafik i form av Roslagsbanan eller med egen bil. Roslagsbanan körs av SL, Storstockholms lokaltrafik. Här finns en gymnasieskola och tolv grundskolor, övervägande med kommunal drift.

I Vallentuna centrum finns möjlighet till shopping, fika och restaurangbesök.
Dess vackra natur utgör också en källa till glädje och närheten till Stockholms city gör att man lätt hittar på vad man än kan tänkas vilja.


Information om yrket

IT-säkerhetsspecialister är tjänstemän som arbetar med att skydda företags IT-system från intrång, spionage och cyberattacker. Antalet IT-säkerhetsspecialister på svenska företag har ökat i takt med samhällets digitalisering. IT-säkerhetsspecialister är vanligen utbildade inom ämnet på en yrkeshögskola eller har avlagt en examen inom IT från ett universitet.

Arbetsuppgifter

En specialist inom IT-säkerhet utgör en viktig expertfunktion på ett företags IT-avdelning. En IT-säkerhetsspecialist arbetar både förebyggande och reaktivt. Det förebyggande arbetet handlar om att rusta företagets tekniska system i syfte att förhindra IT-relaterade attacker, det kan vara attacker från bedragare, främmande makt eller konkurrerande företag som bedriver spionage. Det reaktiva arbetet handlar om att agera på eventuella intrång och försöka skydda information från att läcka ut samt att försöka spåra vem som gjort intrånget.

Arbetsmiljö

Många IT-säkerhetsspecialister upplever att de har en bra arbetsmiljö. Med hänsyn till deras expertkunskaper har de stora möjligheter att själva bestämma över sin arbetstid och sina arbetsuppgifter. Men det ingår också i uppdraget att vara beredd på att arbeta övertid om något oförutsett skulle inträffa.

Rulla till toppen