Snittlön Hamnarbetare i Värmlands
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
En hamnarbetare arbetar för det mesta på ett stuveri eller stuveribolag. Yrkesrollen har utvecklats mycket sedan tidigt 1900-tal. Ett annat namn för hamnarbetare är stuvare och den som vill söka sig till yrket kan ha nytta av att gå en kranförarutbildning.
Hamnarbetarens arbetsuppgifter?
En hamnarbetare arbetar med lastning och lossning av gods. De arbetar också med att förtöja och kasta loss. Förr användes muskelkraft och handredskap för att lasta och lossa. Numera sker detta nästan uteslutande med hjälp av en hamnkran, så en viktig del av yrket är att köra kran på ett säkert sätt. Hamnarbetaren ansvarar för andra delar av hamnens drift, så som logistik, truckkörning, underhåll och administration. Det är en mångsidig roll som kan innebära regelbundna kundkontakter och mer praktiskt arbete i form at service och underhåll.
Arbetsmiljö
God fysik och riskmedvetenhet är viktiga egenskaper för en hamnarbetare. Fall från hög höjd, drunkningsolyckor, klämskador och påkörningar är några av de risker som finns i arbetsmiljön.