Snittlön Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning i Värmlands
- Män 2023: 49400/mån
- Kvinnor 2023: 45200/mån
- Medel 2023: 48300/mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning arbetar med de tekniska detaljerna och planeringen av dessa vid byggprojekt. Mycket av arbetet går ut på att effektivisera och lösa problem som kan uppstå i byggprocessen. Det finns flera typer av byggprojekt som behöver teknisk planering, exempelvis VVS-system, tunnlar, broar och hus.
Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna för Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning ingår bland annat att göra ritningar (oftast digitalt med en dator), planera byggprojekt, utföra beräkningar och övervaka byggprocessen. Beroende på vilken inriktning man har kan uppgifterna förstås variera.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön för Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning kan vara antingen ett kontor, en byggarbetsplats, eller en kombination av båda. Man behöver kunna samarbeta med andra yrkesgrupper och kommunicera tydligt och väl. Arbetar man vid byggarbetsplatsen finns risker såsom fallrisk och buller som kräver skyddsutrustning. Har man ett mer stillasittande yrke är den största risken hälsorisker på grund av inaktivitet.